Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Smittspårning för it

Nu kan ett enda verktyg skydda din organisation mot attacker. Med hjälp av AI överblickar och skyddar Trend Micro XDR servrar, klienter, moln, mejl och nätverk. 

Man kan likna XDR med en tratt som en enorm mängd data kommer in genom. I tratten loggas all trafik och hot rangordnas efter hur farliga de är. XDR tar reda på vem, hur, varför och varifrån de kommit in, vilket kan snabba upp tiden det tar att upptäcka och åtgärda ett intrång, säger Johnny Krogsboll, Nordic Technical Director på Trend Micro.

För många är begreppet EDR bekant, vilket står för endpoint detection and response. Trend Micro har nu vidareutvecklat det konceptet med XDR, vilket likt EDR innefattar klientskydd men även inkluderar skydd för mejl, moln, server och nätverk.

– Vid en malwareattack mot din server registreras det av XDR. I den holistiska vyn kan du bland annat se hur hotet har transporterats, vad syftet var och vilken IP-adress det kommer ifrån. Det går även att se var det har spridits och vilka enheter som har varit i kontakt. Har det kommit flera attacker från den adressen, men mot exempelvis nätverket eller mejlen? XDR gör det stora detektivarbetet och visar all fakta för SOC och säkerhetsteamet, som sedan kan fatta rätt beslut och ta hjälp ifrån verktyget.

25 olika verktyg

Mer än hälften av alla större bolag använder 25 eller flera säkerhetsteknologier för att skydda sig mot hot. De skapar lätt silos och minskar visibilitet, men med XDR är tanken att hot inte ska kunna gömma sig mellan olika säkerhetslager.

Istället för att ditt SOC-team eller säkerhetsavdelning spenderar merparten av dagarna med att läsa loggar ifrån alla system och detektera hot, så kan XDR kategorisera och skala ner hoten automatiskt via AI och ML. Genom en dynamisk karta kan du välja att titta på klientskydd, serverskydd eller vad du nu vill, och se allt som sker.

Det finns också en global brist på säkerhetskompetens inom it, där många har problem med att hitta rätt personal. Med hjälp av XDR kan du nu spara in väldigt mycket tid och arbetskraft.

Offentlig sektor och företag

Johnny Krogsboll menar att verktyget är intressant för både privat och offentlig verksamhet, oavsett om de är små eller stora. Framtiden kommer nämligen handla mycket om att bygga en strategi för XDR.

Krogsboll Proffe

Johnny Krogsboll, Nordic Technical Director på Trend Micro.

Allt fler saker kopplas upp via IoT samtidigt som 5G snart kommer sätta fart på riktigt. För att kunna mäkta med all denna trafik krävs XDR, vilket gör lösningen till en form av framtidssäkring. Att verktyget kan logga så mycket information beror på att det sköts automatiserat genom AI och ML, vilket innebär att skyddet blir mer intelligent för varje dag som går. Så det finns en ständig utveckling i verktyget.

Man behöver inte heller investera i samtliga delar direkt. Det går att börja i sin egen takt, med exempelvis bara klientskydd. Men för att få XDR att lira bäst med den holistiska vyn och skydd mellan olika lager så krävs självklart alla delar.

Varför behövs XDR?

En komplex miljö och en snabbföränderlig hotbild kräver verktyg som fokuserar på olika typer av signaler. Att detektera och avvärja moderna hot bygger på att du snabbt kan korrelera ett flertal olika faktorer att få hjälp med under hela incidenthanteringsprocessen. XDR är som att ha ett väl fungerande smittskydd och smittspårning under en pandemi, det är det som kan vara den avgörande skillnaden till hur din organisation står rustad mot nya hot som kommer. Det hjälper rätt personer att fokusera på rätt saker i rätt tid, säger Anders Nilsson, Security Architect på Atea.

22 september 2020 Uppdaterad 6 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Halva Ansiktet På En Kvinna Med Ansiktsigenkänningspunkter

EU mot igenkänning

16 apr 2021 säkerhet

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Skog Träd Dell
video
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Lenovo Biometri Thinkshield
video
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Humla Ai 960640

AI kollar pollen

18 mar 2021 digit

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

Klocka 960640

126 000 hot/minut

25 feb 2021 säkerhet

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Drönarsvärm FOI

FOI varnar för AI

20 jan 2021 säkerhet

Nyheter som fabriceras av en AI är svåra att kontrollera och är ett hot mot rikets säkerhet. Det anser Totalförsvarets forskningsinstitut som i sin senaste rapport bland annat efterfrågar transparent maskininlärning och att de sociala mediebolagen tar sitt ansvar. 

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.