Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Smittspårning för it

Nu kan ett enda verktyg skydda din organisation mot attacker. Med hjälp av AI överblickar och skyddar Trend Micro XDR servrar, klienter, moln, mejl och nätverk. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 22 september 2020 säkerhet

Man kan likna XDR med en tratt som en enorm mängd data kommer in genom. I tratten loggas all trafik och hot rangordnas efter hur farliga de är. XDR tar reda på vem, hur, varför och varifrån de kommit in, vilket kan snabba upp tiden det tar att upptäcka och åtgärda ett intrång, säger Johnny Krogsboll, Nordic Technical Director på Trend Micro.

För många är begreppet EDR bekant, vilket står för endpoint detection and response. Trend Micro har nu vidareutvecklat det konceptet med XDR, vilket likt EDR innefattar klientskydd men även inkluderar skydd för mejl, moln, server och nätverk.

– Vid en malwareattack mot din server registreras det av XDR. I den holistiska vyn kan du bland annat se hur hotet har transporterats, vad syftet var och vilken IP-adress det kommer ifrån. Det går även att se var det har spridits och vilka enheter som har varit i kontakt. Har det kommit flera attacker från den adressen, men mot exempelvis nätverket eller mejlen? XDR gör det stora detektivarbetet och visar all fakta för SOC och säkerhetsteamet, som sedan kan fatta rätt beslut och ta hjälp ifrån verktyget.

25 olika verktyg

Mer än hälften av alla större bolag använder 25 eller flera säkerhetsteknologier för att skydda sig mot hot. De skapar lätt silos och minskar visibilitet, men med XDR är tanken att hot inte ska kunna gömma sig mellan olika säkerhetslager.

Istället för att ditt SOC-team eller säkerhetsavdelning spenderar merparten av dagarna med att läsa loggar ifrån alla system och detektera hot, så kan XDR kategorisera och skala ner hoten automatiskt via AI och ML. Genom en dynamisk karta kan du välja att titta på klientskydd, serverskydd eller vad du nu vill, och se allt som sker.

Det finns också en global brist på säkerhetskompetens inom it, där många har problem med att hitta rätt personal. Med hjälp av XDR kan du nu spara in väldigt mycket tid och arbetskraft.

Offentlig sektor och företag

Johnny Krogsboll menar att verktyget är intressant för både privat och offentlig verksamhet, oavsett om de är små eller stora. Framtiden kommer nämligen handla mycket om att bygga en strategi för XDR.

Krogsboll Proffe

Johnny Krogsboll, Nordic Technical Director på Trend Micro.

Allt fler saker kopplas upp via IoT samtidigt som 5G snart kommer sätta fart på riktigt. För att kunna mäkta med all denna trafik krävs XDR, vilket gör lösningen till en form av framtidssäkring. Att verktyget kan logga så mycket information beror på att det sköts automatiserat genom AI och ML, vilket innebär att skyddet blir mer intelligent för varje dag som går. Så det finns en ständig utveckling i verktyget.

Man behöver inte heller investera i samtliga delar direkt. Det går att börja i sin egen takt, med exempelvis bara klientskydd. Men för att få XDR att lira bäst med den holistiska vyn och skydd mellan olika lager så krävs självklart alla delar.

Varför behövs XDR?

En komplex miljö och en snabbföränderlig hotbild kräver verktyg som fokuserar på olika typer av signaler. Att detektera och avvärja moderna hot bygger på att du snabbt kan korrelera ett flertal olika faktorer att få hjälp med under hela incidenthanteringsprocessen. XDR är som att ha ett väl fungerande smittskydd och smittspårning under en pandemi, det är det som kan vara den avgörande skillnaden till hur din organisation står rustad mot nya hot som kommer. Det hjälper rätt personer att fokusera på rätt saker i rätt tid, säger Anders Nilsson, Security Architect på Atea.

Rekommenderad läsning

Drönarsvärm FOI

FOI varnar för AI

20 jan 2021 säkerhet

Nyheter som fabriceras av en AI är svåra att kontrollera och är ett hot mot rikets säkerhet. Det anser Totalförsvarets forskningsinstitut som i sin senaste rapport bland annat efterfrågar transparent maskininlärning och att de sociala mediebolagen tar sitt ansvar. 

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

Industrirobot Trendmicro
video
ett samarbete med trend micro

Så säkras OT

11 dec 2020 säkerhet

Industrins produktion blir allt smartare med OT-enheter, som till exempel fabriksrobotar, som kopplas ihop med traditionell it-infrastruktur. Det skapar nya attackmöjligheter för cyberkriminella, men Trend Micros lösning TxOne säkrar den uppkopplade industrin.

Ansikten På Rad

Angripen av AI

26 nov 2020 säkerhet

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

Tecknad Spion Med Ett Finger För Munnen För Att Singalera Schhhh

Spioner i dammsugaren

25 nov 2020 säkerhet

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Vatikanen Ai

AI skyddar Vatikanen

16 nov 2020 säkerhet

Vatikanstaten använder AI för att skydda sitt digitaliserade bibliotek med antika artefakter, vilket inkluderar världens äldsta kopia av Bibeln.

Ms Corona 960640

MS plan för säkerhet

10 nov 2020 säkerhet

Microsoft vill göra det enklare att ha koll på regler och förordningar samt upptäcka och svara på cyberattacker. Som en följd av coronapandemin lanserade man på Ignite ett nytt verktyg för regelefterlevnad och ett XDR-skydd som tar hand om bland annat appar, moln och IoT-enheter.