Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mer hemmajobb

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 8 december 2020 digit

Orange Katt Sover På Dator

– Att man önskar ha större möjligheter att jobba på distans efter det att restriktionerna har släppts visar att hybridkontoret är här för att stanna. Företag, organisationer och samhället i stort måste nu fundera på hur de ska dra nytta av den nya verkligheten där gränsen mellan var vi fysiskt utför våra arbeten och var vi bor förändras, säger Karin Svensson, HR-chef på Tele2.

Två dagar hemma

Tele2 och Sifo Katar har under 2020 gjort undersökningar om hemmaarbete innan och efter pandemin. I den senaste undersökningen från november framkommer det att när coronapandemin har lugnat sig vill de som kan, fortsätta att arbeta hemma ungefär 36 procent av tiden, det vill säga ungefär två dagar i veckan. Det är en ökning med 250 procent jämfört med innan pandemin. 

– Vi har nog bara sett början på de utmaningar som hybridkontoret och ökat distansarbete för med sig. 2020 är onekligen ett speciellt år och jag tror att det kommer ta några år innan vi har facit och vi vet vad som blir de normala arbetssätten och vad som fungerar bäst utifrån den verksamhet som man bedriver, säger Karin Svensson.

Bra teknik viktig

Undersökningen visar också att hemarbetet har ökat med ungefär 400 procent under pandemin. De som har svarat menar också att en viktig förutsättning för att det ska fungera är bra it-lösningar.

– Bra it- och telekomlösningar påverkar både hur vi mår och hur effektivt vi jobbar. Där har vi som leverantör till både små och stora företag givetvis en viktig roll att fylla som leverantör av snabbt bredband till många av Sveriges hushåll, säger Karin Svensson.

Om undersökningen

Totalt gjordes 3 000 intervjuer mellan 4 och 18 november 2020. I februari och i april gjordes 1 000 intervjuer per tillfälle. De tillfrågade var mellan 25-64 år och arbetar hel-/deltid på ett företag med fler än 10 anställda. För att få delta i undersökningen måste man ha tillgång till telefon och dator från sin arbetsgivare.

Några fynd

- I Stockholms län arbetar ungefär två av tre 75 procent eller mer hemma, mest i Sverige. Norrbotten är det län där svenskar jobbar minst hemifrån, där hälften jobbar 25 procent eller mindre av sin tid hemma.

- I åldersgruppen 35-44 år tycker 70 procent att det fungerar bra att arbeta på distans. Av de yngre, upp till 34 år, tycker 61 procent att det fungerar bra, vilket är lägst bland alla åldersgrupper.

- De tekniska förutsättningarna att jobba på distans har förbättrats under året. 7 av 10 kan delta på distansmöten jämfört med 4 av 10 innan pandemin.

Källa: Tele2

Senaste nytt

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma.