Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Lantmäteriets rapport

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

– Ett digitalt informationsflöde hela vägen, från ansökan till beslut, kommer inte bara att förenkla för våra kunder utan även effektivisera handläggningen som helhet. Vinsterna är många, säger Tove Elvelid, divisionschef fastighetsbildning, Lantmäteriet.

Smidigare och mer korrekta ansökningar

Fastighetsbildning är den juridiska termen och arbetet som innefattar allt som har med byggnation av fastigheter, nybildning eller ombildning av fastigheter, uppdelningar av mark- och fastigheter, och liknande att göra.

Nu har Lantmäteriet med inspel från landets kommunala lantmäterimyndigheter på uppdrag från regeringen sammanställt en rapport om vilka fördelar och effekter en digitaliserad fastighetsbildningsverksamhet kan ge, och vilka olika lösningar som finns. 

Bland annat spås en förbättrad kunddialog, ökad transparens och förutsägbarhet för kunden och ett ökat antal andel korrekta och kompletta ansökningar.

– Vi kommer framöver att få se användningsområden som vi inte ens kan föreställa oss idag. Digitaliseringen har under flera år varit den största samhällstrenden. Det vi ser nu är att ny teknik, som exempelvis AI kommer att revolutionera, säger Maria Petrusson, utvecklingschef fastighetsbildning, Lantmäteriet.

Källa: Lantmäteriet

1 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.