Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Data mot utrotning

Tiger 960640

Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.

– Vi är mitt i en massutrotning och för att kunna minska skadorna är det avgörande att kunna förutspå när, var och vilka arter som kommer att utrotas. Vårt program kan också användas för att simulera effekterna av specifika bevarandestrategier, och resultaten är hoppfulla. Vi kan göra en enormt positiv inverkan om vi agerar nu, säger Tobias Andermann, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet och en del av forskargruppen.

Forskargruppen vid Göteborgs universitet hoppas att biologer ska använda sig av ny teknik och kraftiga datamängder. Tobias Andermann redovisar i sin doktorsavhandling ett antal nya program, varav ett är designat för att förutspå blivande artutrotningar.

– Det är fantastiskt hur mycket fri tillgänglig data som lagras i onlinedatabaser, vilkas potential vi bara precis har börjat kunna utnyttja. Det kan gälla data om var arter har observerats, och information om hur utrotningshotad en art är. All denna information kan användas i våra evolutionära modeller för att förutsäga den mest troliga framtiden för en viss art, säger Tobias Andermann.

Tobias Andermann presenterar även ett program som ska hjälpa evolutionära biologer att analysera enorma datamängder som produceras med ny DNA-sekveneringsteknik.

– Mängden data du får från moderna DNA-sekvenseringsmaskiner är helt enkelt överväldigande. Vi pratar om miljarder DNA-nukleotider som dessa maskiner kan producera för ett enda prov, alla spridda över miljoner korta sekvenser. Forskare måste sedan sätta ihop detta gigantiska pussel för att kunna arbeta med dessa data. Det är precis där vårt nya program kommer in, säger Tobias Andermann.

Källa: Göteborgs universitet

18 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.