Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Data mot halka

Trafikverket Halka 960640

Trafikverket använder anonymiserad fordonsdata från vanliga bilar som är ute och åker. På så vis samlar man in hela 200 miljoner mätpunkter istället för 300 stycken, vilket var siffran myndigheten fick in tidigare.

– Tack vare stora mängder data får Trafikverket ny kunskap som gör det enklare att bedöma om kraven i underhållskontrakten är optimerade ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Christian Eriksson, enhetschef vägunderhåll på Trafikverket. 

Vi börjar närma oss tiden på året då det är svårt att veta när och var det är halt. För Trafikverket innebär det stora utmaningar i att hålla vägarna framkomliga utan att ploga och salta i onödan.

För att underlätta arbetet samlar myndigheten in anonymiserad fordonsdata från vanliga bilars säkerhetssystem. På så sätt kan Trafikverket se exakt var och när det är halt, vilket gör att man inte behöver sätta in åtgärder på en hel vägsträcka. Det nya tillvägagångssättet är även bra för miljön då man kan optimera resurserna på ett smartare sätt.

Sverige är världsledande

Under 2019 samlade Trafikverket in 200 miljoner mätpunkter i sju pilotområden i Mälardalen och Västsverige. De geografiskt utspridda bilarna bidrar till en mer heltäckande bild av väglaget, menar Trafikverket.

– Det här är ett mycket lyckat projekt och Sverige är världsledande. Tekniken har börjat spridas runt om i världen och många använder vårt projekt som referens, säger Christian Eriksson. 

Under kommande vinter ska Trafikverket få in data från alla Volvo-bilar som tillhandahåller tekniken, och fler fordonsaktörer är på väg. Trafikverket utökar även projektet med nya parametrar och med data från Luleå-regionen för att se till att alla former av vinterväglag testas.

Källa: Trafikverket

19 oktober 2020 Uppdaterad 3 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.