Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Data mot halka

Trafikverket Halka 960640

Trafikverket använder anonymiserad fordonsdata från vanliga bilar som är ute och åker. På så vis samlar man in hela 200 miljoner mätpunkter istället för 300 stycken, vilket var siffran myndigheten fick in tidigare.

– Tack vare stora mängder data får Trafikverket ny kunskap som gör det enklare att bedöma om kraven i underhållskontrakten är optimerade ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Christian Eriksson, enhetschef vägunderhåll på Trafikverket. 

Vi börjar närma oss tiden på året då det är svårt att veta när och var det är halt. För Trafikverket innebär det stora utmaningar i att hålla vägarna framkomliga utan att ploga och salta i onödan.

För att underlätta arbetet samlar myndigheten in anonymiserad fordonsdata från vanliga bilars säkerhetssystem. På så sätt kan Trafikverket se exakt var och när det är halt, vilket gör att man inte behöver sätta in åtgärder på en hel vägsträcka. Det nya tillvägagångssättet är även bra för miljön då man kan optimera resurserna på ett smartare sätt.

Sverige är världsledande

Under 2019 samlade Trafikverket in 200 miljoner mätpunkter i sju pilotområden i Mälardalen och Västsverige. De geografiskt utspridda bilarna bidrar till en mer heltäckande bild av väglaget, menar Trafikverket.

– Det här är ett mycket lyckat projekt och Sverige är världsledande. Tekniken har börjat spridas runt om i världen och många använder vårt projekt som referens, säger Christian Eriksson. 

Under kommande vinter ska Trafikverket få in data från alla Volvo-bilar som tillhandahåller tekniken, och fler fordonsaktörer är på väg. Trafikverket utökar även projektet med nya parametrar och med data från Luleå-regionen för att se till att alla former av vinterväglag testas.

Källa: Trafikverket

19 oktober 2020 Uppdaterad 3 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.

Sju kommuner nominerade till Guldtrappan

9 juni 2021

Under pandemin har skolan och dess huvudmän arbetat hårt för att kunna fullfölja sitt uppdrag, vars undervisning ofta skett på distans. Nu uppmärksammas sju huvudmän som är nominerade till Guldtrappan 2021.

EU ger klartecken för vaccinpass

9 juni 2021

EU-parlamentet har röstat igenom det så kallade vaccinpasset som ska användas för resande inom Europa. Gröna passet ska användas i Sverige från och med 1 juli och gälla ett år framåt.