Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Böter för bevakning

Lagenhet 960640

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift på 300 000 kronor mot ett bostadsbolag. Anledningen är att bolaget haft olaglig kamerabevakning i ett flerbostadshus.

I huset fanns en bevakningskamera riktad rakt mot den klagandes ytterdörr.

– Kameran har varit monterad på fastighetens första våningsplan vilket innebär att alla boende i huset blivit föremål för bevakning på väg till och från sin bostad. Det gäller särskilt för klaganden och boenden i lägenheten intill klaganden, eftersom deras lägenhetsdörrar så tydligt ingår i kamerans upptagningsområde. Även om bolaget haft ett betydande bevakningsintresse, så väger de boendes rätt att inte bli övervakade tyngre, säger Gustav Linder, jurist på Datainspektionens kameragrupp.

Bolaget ifråga menar att kamerans syfte var att lösa de ordningsstörningar som under en lång tid har pågått i trapphuset.

Datainspektionens granskning visar att det i kamerans upptagningsområde syns två lägenhetsdörrar tydligt i bild. Den ena tillhör klaganden och den andra hör till en boende som varit utsatt för trakasserier.

I sitt beslut konstaterar myndigheten att det handlat om olaglig kamerabevakning av privatpersoner i hemmiljö och att övervakningen av de boendes ytterdörrar är extra integritetskänslig. Därför erhåller bostadsbolaget en sanktionsavgift på 300 000 kronor.

Bostadsbolaget har även slutat med kamerabevakningen i huset.

Källa: Datainspektionen

16 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.