Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås i Minecraft

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Text Anne Hammarskjöld Foto Adobestock, Västerås kommun 11 november 2020 digit

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

– Skulle vi se ett Västerås fullt av rymdskepp eller fantasihus? Vi blev glatt överraskade när ungdomarna i sin vision om den ideala staden valde att behålla många befintliga byggnader, även om de kanske fått lite nya funktioner. Jag gillade bland annat förslaget om att bussen som passerar McDonalds ska göra det via drive through-luckan, säger Lisa Kilestad, platschef på Expectrum i Västerås, som just genomfört höstlovseventet och tävlingen Bygg Västerås i Minecraft.

Digitalt självförtroende

Expectrum ägs av Västerås marknad och näringsliv, som är ett kommunalt bolag ägt av Västerås stad. Här möts barn, unga och vuxna för att lära av och inspirera varandra. Bland annat genom att 42 organisationer hyr in sig i Expectrums coworking-lokaler.

– Den digitala utvecklingen går rasande snabbt och vårt uppdrag är att skapa digital glädje hos elever och lärare. Glädje och självförtroende gör barn och ungdomar bättre förberedda för framtidens arbetsmarknad, där de flesta yrken på något sätt har med teknik att göra. Vi erbjuder också fortbildning i digital teknik och lån av läromedel för lärare så att de ska känns sig tryggare i klassrummet.

Coronasäker gaming

I takt med att det lackade mot höstlov blev det allt tydligare att den gaming-festival som brukar genomföras i Västerås inte var ett coronasäkert alternativ. Lyckligtvis fanns det en tidigare idé att göra verklighet av.

Minecraftvinnare 1

Ludvig och Felix vann lördagstävlingen att skapa the place to be, med sin nya centralstation.

– Vi vill gärna finnas där kidsen är och jobbar sedan tidigare med gaming och e-sport. Vi vill också nå gruppen 13 år och uppåt, som generellt kan vara svår att nå med aktiviteter.

Med utgångspunkt i stadens historia som ledande teknikcentrum lanserades Bygg Västerås i Minecraft med förhoppningen att nå den svårflirtade gruppen unga tonåringar.

– Vi marknadsförde eventet via discord-plattformen där många gamers hänger. Genom det vi kallade After school digital under några fredagar fick vi bra kontakt med målgruppen, och när tävlingen drog igång hade vi 197 deltagare, killar, tjejer och några föräldrar som jobbade i team med sina barn.

Minecraftvinnare 2

Simon och Sophie vann söndagstävlingen eko-brutalism med sitt bidrag Hotell Växas.

Länsstyrelsens gröna rum

Spelplanen var en karta av staden, men med bara några enstaka byggnader kvar, till exempel den 25 våningar höga Skrapan i centrum, där också Expectrum har sina lokaler. Bygg Västerås i Minecraft hade olika teman och genomfördes som två separata tävlingar där deltagarna kunde jobba inom olika områden.

Lisa Kilestad Proffe

Lisa Kilestad, platschef på Expectrum i Västerås.

– Länsstyrelsen hade till exempel temat Ekobrutalism, med utmaningen att föra in det levande och naturliga i byggnader och på så sätt låta naturen ta över. Förutom den fantastiska kreativiteten och intresset som vi har sett, har det också varit många fina exempel på hur deltagarna har hjälpt och peppat varandra. Bygg Västerås i Minecraft har helt klart blivit början på nya vänskapsrelationer.

Lisa Kilestad ser många olika sätt att presentera de många fina förslagen på Västerås stadsplanering, även om förslaget med en stor Millenium Falcon mitt i centrum kanske får vänta lite.

– Gaminginspirerade verktyg har många intressanta möjligheter för till exempel stadsbyggnadskontoret. Västerås är seriöst intresserad av barn och ungas visioner för staden de bor i, och för en utvecklad ungdomsdialog.

Rekommenderad läsning

Kranhissar Mot Blå Himmel

AI-lyft i Mälardalen

20 aug 2020 digit

Nu finns alla förutsättningar för en lyckad digital omställning för svensk industri, men bolag måste hitta rätt sätt att använda data och vara beredd på att utveckla kompetensen. Det menar Daniel Boqvist på Automation Region.

Rosa Ögonskydd Mot Turkos Bakgrund

Sov gott i Västerås

18 maj 2020 digit

Västerås gör numera 150 tillsynsbesök per natt via kameror. Det skapar mer tid för medarbetarna och brukarna upplever det som mindre störande, jämfört med att någon kommer hem till dem. 

Coronavirus Läkare 960640

SKR:s nya rapport

12 maj 2020 digit

Coronapandemin slår hårt på kommuner och regioner. Inte sedan andra världskriget har välfärden påverkats i en så snabb takt, som under vårens utbrott. Nu kräver SKR utökad ersättning till kommuner och regioner, att statsbidragen ökar och fler insatser på arbetsmarknaden. 

Glasögon Och En Kopp Kaffe På Ett Bord

Göteborgs coronasurf

27 aug 2020 digit

Nu får göteborgare som 65 år eller äldre gratis hjälp för att surfa sig genom coronapandemin. Videosamtal med barnbarnen, hjälp med BankID och att utforska Youtube är några områden som efterfrågas. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Två Gula Stövlar I Vatten

AI hittar läckor

9 sep 2020 digit

Stockholm anlitar en AI för att hålla koll på stadens vattenledningar. Med hjälp av AI-nätverket kan minst 70 procent av läckorna upptäckas i förväg. 

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.