Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Sov gott i Västerås

Rosa Ögonskydd Mot Turkos Bakgrund

Västerås gör numera 150 tillsynsbesök per natt via kameror. Det skapar mer tid för medarbetarna och brukarna upplever det som mindre störande, jämfört med att någon kommer hem till dem. 

– Vi har närmare 120 trygghetskameror installerade och tack vare dem kan nu drygt 80 procent av alla våra tillsyner göras på distans, säger Helena Nilsson, enhetschef på Västerås stad.

Säkerhet och integritet

Västerås har utfört nattillsyn med hjälp av trygghetskamera i mer än sex år. Sedan starten har säkerhet och integritet varit centralt i arbetet.

För att följa lagar och regleringar har kommunen flerfaktorsinloggning, loggar över alla tillsynstillfället, enbart livesändningar, ett strikt behörighetssystem och tillsyn sker enbart under den överenskomna tiden så brukaren kan känna sig trygg.

– Vi har inte haft någon incident så här långt och är supernoga och trygga med både de tekniska och de juridiska delarna. 

150 tillsynsbesök per natt

Västerås testade trygghetskamera första gången för sju år sedan. Sedan 2014 är det en insats som ingår i det ordinarie utbudet och är även förstavalet när någon ansöker om nattillsyn.

– Som kommun var vi först ut med att erbjuda tillsyn med stöd av trygghetskamera och nu kan vi utföra runt 150 tillsynsbesök per natt. Det skulle vara enormt resurskrävande om personalen hade behövt köra runt till varje enskild brukare.

Tillsammans med den enskilde gör kommunen upp en plan, bland annat för vilka tider på dygnet som tillsynen ska äga rum.

Nilsson Västerås Some

Helena Nilsson, enhetschef, Västerås stad.

Är folk oroliga av integritetsskäl?

– Nej, det är snarare så att många är nyfikna och känner att det är mindre integritetskränkande att någon tittar via en trygghetskamera jämfört med att samma person skulle öppna dörren med en nyckel och komma in. Men om man inte vill ha en trygghetskamera hos sig går det fortfarande bra att ansöka om vanlig tillsyn.

Framöver handlar mycket av arbetet om att underhålla den tjänst som finns, samtidigt som Helena Nilsson och hennes kollegor spanar på nya lösningar. Det handlar till exempel om teknik som kan mäta och avläsa värme och lösningar som kan upptäcka om en person har fallit omkull.

– Tekniken ska vara en hjälp att göra nytta och med trygghetskamerornas hjälp kan vi bedriva mer kvalitativa insatser där de behövs, samtidigt håller vi ögonen öppna för nya lösningar.

Vilka lärdomar kan ni dela med er av?

– Det absolut viktigaste är att alla är med på tåget, från politiken till varje enskild medarbetare i verksamheten.

– Vi har haft en hel del studiebesök, både från Sverige och från andra länder, och är lyckligt lottade att vi har ett sådant driv i kommunen. Bland annat har vi ett av Nordens mest högteknologiska äldreboende och vi försöker hela tiden ligga i framkant. 

 

18 maj 2020 Uppdaterad 19 maj 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock, västerås kommun

Rekommenderad läsning

Olika Läkemedel Uthällda Ur Burk

Fass som app

7 apr 2021 digit

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Äldre Man I Rosa Skjorta Sitter Med Orange Katt I Famnen Och Gosar

Omsorg i Eskilstuna

6 apr 2021 digit

Fjärrtillsyn och plattor till personalen finns redan på plats. Nu bygger Eskilstuna plattformen som ska underlätta för kommunen att bli ännu mer proaktiv och kunna implementera framtidens lösningar. 

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.