Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sov gott i Västerås

Västerås gör numera 150 tillsynsbesök per natt via kameror. Det skapar mer tid för medarbetarna och brukarna upplever det som mindre störande, jämfört med att någon kommer hem till dem. 

Text Tim Leffler Foto adobestock, västerås kommun 18 maj 2020 digit

Rosa Ögonskydd Mot Turkos Bakgrund

– Vi har närmare 120 trygghetskameror installerade och tack vare dem kan nu drygt 80 procent av alla våra tillsyner göras på distans, säger Helena Nilsson, enhetschef på Västerås stad.

Säkerhet och integritet

Västerås har utfört nattillsyn med hjälp av trygghetskamera i mer än sex år. Sedan starten har säkerhet och integritet varit centralt i arbetet.

För att följa lagar och regleringar har kommunen flerfaktorsinloggning, loggar över alla tillsynstillfället, enbart livesändningar, ett strikt behörighetssystem och tillsyn sker enbart under den överenskomna tiden så brukaren kan känna sig trygg.

– Vi har inte haft någon incident så här långt och är supernoga och trygga med både de tekniska och de juridiska delarna. 

150 tillsynsbesök per natt

Västerås testade trygghetskamera första gången för sju år sedan. Sedan 2014 är det en insats som ingår i det ordinarie utbudet och är även förstavalet när någon ansöker om nattillsyn.

– Som kommun var vi först ut med att erbjuda tillsyn med stöd av trygghetskamera och nu kan vi utföra runt 150 tillsynsbesök per natt. Det skulle vara enormt resurskrävande om personalen hade behövt köra runt till varje enskild brukare.

Tillsammans med den enskilde gör kommunen upp en plan, bland annat för vilka tider på dygnet som tillsynen ska äga rum.

Nilsson Västerås Some

Helena Nilsson, enhetschef, Västerås stad.

Är folk oroliga av integritetsskäl?

– Nej, det är snarare så att många är nyfikna och känner att det är mindre integritetskränkande att någon tittar via en trygghetskamera jämfört med att samma person skulle öppna dörren med en nyckel och komma in. Men om man inte vill ha en trygghetskamera hos sig går det fortfarande bra att ansöka om vanlig tillsyn.

Framöver handlar mycket av arbetet om att underhålla den tjänst som finns, samtidigt som Helena Nilsson och hennes kollegor spanar på nya lösningar. Det handlar till exempel om teknik som kan mäta och avläsa värme och lösningar som kan upptäcka om en person har fallit omkull.

– Tekniken ska vara en hjälp att göra nytta och med trygghetskamerornas hjälp kan vi bedriva mer kvalitativa insatser där de behövs, samtidigt håller vi ögonen öppna för nya lösningar.

Vilka lärdomar kan ni dela med er av?

– Det absolut viktigaste är att alla är med på tåget, från politiken till varje enskild medarbetare i verksamheten.

– Vi har haft en hel del studiebesök, både från Sverige och från andra länder, och är lyckligt lottade att vi har ett sådant driv i kommunen. Bland annat har vi ett av Nordens mest högteknologiska äldreboende och vi försöker hela tiden ligga i framkant. 

 

Rekommenderad läsning

kvinna står bredvid äldre dam i rullstol utomhus i körsbärsträdallé med ryggarna mot kameran.jpg

Miljoner till kommuner

24 feb 2020 digit

För att stärka användningen av tekniska hjälpmedel inom äldreomsorgen ska tio modellkommuner under tre år fokusera på lösningar som kan spridas vidare. Under våren kommer de tio kommunerna att utses.

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

Vard Kommun

Sveriges bästa kommuner

1 jun 2020 digit

SKR har utsett tio modellkommuner som ska stärka äldreomsorgens digitalisering 2020-2022. Tillsammans med SKR ska de utvalda kommunerna sedan hjälpa andra med digitala tjänster och välfärdsteknik.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

Kranhissar Mot Blå Himmel

AI-lyft i Mälardalen

20 aug 2020 digit

Nu finns alla förutsättningar för en lyckad digital omställning för svensk industri, men bolag måste hitta rätt sätt att använda data och vara beredd på att utveckla kompetensen. Det menar Daniel Boqvist på Automation Region.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet. 

Coronavirus Läkare 960640

SKR:s nya rapport

12 maj 2020 digit

Coronapandemin slår hårt på kommuner och regioner. Inte sedan andra världskriget har välfärden påverkats i en så snabb takt, som under vårens utbrott. Nu kräver SKR utökad ersättning till kommuner och regioner, att statsbidragen ökar och fler insatser på arbetsmarknaden.