Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digitalt vårdhem från start

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

– Göinge kommun lagt grunden till att få till bättre avtal med leverantörer. Vi har också sett till att digitaliseringen kommer närmare både slutanvändare och medarbetare, med målet att våra medborgare ska få se förändring i kommunen, säger Peter Gripner, tidigare chef Digital utveckling, Östra Göinge kommun.

Har ni några exempel?

– Ja, vi har ett alldeles nybyggt vårdboende där vi har byggt  infrastrukturen så att vi enkelt ska kunna koppla in tjänster och förenkla tillvaron för de som bor där. Man kanske inte behöver ha besök om nätterna, och då kan man få hjälp av teknik som visserligen har prövats i många år, men här blir det ett mer naturligt flöde i miljön de befinner sig i. Allt är klart och riggat för det.

Hur har kommunstyrelsens tankar gått i förberedelserna för digitalisering?

– Östra Göinge har för ett antal år sedan gjort en jättesatsning för att arbeta med att utveckla möjligheten för just digitalisering. I början handlade det mycket om att bygga plattformar för det, och nu handlar det om att hänga med i utvecklingen för att klara välfärdsuppdraget framöver, säger Patrik Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge kommun.

Vilka vinster ser ni för de boende och för kommunen?

– Vi ser vinster för våra medborgare och det är dem vi är till för. Allt vi gör ska öka deras nöjdhet. Det kan handla om att våra äldre exempelvis ska kunna klara sig lite längre hemma istället för att behöva flytta in på ett särskilt boende, säger Patrik Åberg.

Har du tips till andra liknande kommuner i liknande läge, Peter Gripner?

– För det första är det ju att avsätta tid för digitalisering. I vårt fall har vi haft mycket stöd från politiken som har skapat möjligheten att sätta upp en liten organisation i vår kommun som bara arbetar med de här frågorna och stöttar verksamheterna. Organisationen ser till att det blir ett naturligt steg för dem att digitalisera. Man är inte rädd för att digitalisera, utan snarare rädd för att övergången till att bli mer digital ska ta för mycket tid i anspråk. Och det är en ganska enkelt match att möta för det handlar bara om att vi är närvarande.

Vilka verksamheter är framförallt intresserade av att digitalisera?

– Skolan har kommit väldigt långt både hos oss och i våra grannkommuner. Nu är det framförallt hälsa- och omsorgsverksamheterna som är på gång att bli mer digitala, säger Peter Gripner.

Hur ser det ut i Östra Göinge framöver, Patrik Åberg?

– Jag tror att vi kommer se mycket som händer för våra medarbetare. Man kommer att använda alltmer digitala tjänster, mer produkter som förenklar för medborgare. När det gäller skolorna ligger de ofta långt fram, eftersom de möter våra ungdomar som är framtiden. Där handlar det mer om att vara öppen för nya sätt att undervisa, säger Patrik Åberg.

18 mars 2020 Uppdaterad 16 december 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Ung Grabb Med Vr Glasögon Tittar Uppåt Mot Rosa Bakgrund

Malmö digg-certar skolor

19 apr 2021 digit

Malmö skattar skolornas digitala utveckling, både som ett stöd för skolorna och även för att driva på utvecklingen. Verktyget bygger på ett europeiskt samarbete och Malmö stad är drivande i Sverige.

Äldre Man I Rosa Skjorta Sitter Med Orange Katt I Famnen Och Gosar

Omsorg i Eskilstuna

6 apr 2021 digit

Fjärrtillsyn och plattor till personalen finns redan på plats. Nu bygger Eskilstuna plattformen som ska underlätta för kommunen att bli ännu mer proaktiv och kunna implementera framtidens lösningar. 

Gult Trafikljus Mot Blå Himmel

Digitala nationella prov försenas

2 mar 2021 säkerhet

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Man Vid Stor Griffeltavla

Bättre lärare med sensorer

8 feb 2021 digit

Sedan snart ett år mäter fyra sensorer hur läraren Christian Svedenkrans rör sig i klassrummet. Att bli medveten om rörelsemönster ger ett pedagogiskt lyft för läraren och kan även förbättra elevernas studieresultat.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.