Världens minsta båt

Botten På En Stor Bot På Havet

En tredjedel av tjockleken av ett hårstrå. Så liten är världens minsta 3D-printade fartyg. Fartyget är en av många prototyper som undersöks för sin framkomlighet i vätskor av olika slag.

– Vi hoppas kunna lära oss vad som kan vara bra en design för att skapa en liten farkost som kan transportera medicin i människokroppen, säger Daniela Kraft, fysiker vid universitetet i Leiden, Nederländerna och en av forskarna bakom mikrobåten.

Båten Benchy

Med hjälp av en högupplöst 3D-skrivare och ett elektronmikroskop lyckades det nederländska forskarlaget skapa en båt inte större än 30 mikrometer, ungefär en tredjedel så tjockt som ett hårstrå. Båten är en kopia av Benchy, en vanligt förekommande båtkonstruktion som brukar användas för att testa kvaliteten på 3D-skrivare.

Genom att rikta en laser in i en liten droppe formbart material kunde forskarna skära ut och forma flera olika typer av konstruktioner.

Microskopisk Båt

Båten som är mindre än en tredjedel av ett hårstrå.

Helix bäst

Utöver den mikroskopiska båten skapade bland annat vad som kan liknas vid ett rymdskepp och en helix. Just helixen visade sig ha extra bra förmågor att röra sig i de vätskor den testades i. Forskarna försöker hitta sätt att efterlikna biologiska så kallade mikrosimmare som till exempel bakterier.

– När den rör sig framåt behöver den rotera vilket också ger den en extra fart. Om du har små mikrosimmare som ska färdas genom specifika delar av kroppen måste den kunna föra sig själv framåt och hantera en väldigt komplex miljö inuti kroppen, säger Daniela Kraft.

Källa: CNN

5 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Universitetet i Leiden

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng