Rare, medium, 3D

Veganbiff 3D

Redefine Meat vill ersätta kött med sina veganbiffar.

Vegankorv har under lång tid varit ett populärt alternativ till animaliskt kött, men nu kommer 3D-printade veganbiffar. Biffarna ser ut som kött, men är gjorda av bönor.

Biffar, stek, långkok, grillning, allt ett djur kan göra vill vi göra, kanske till och med bättre, säger Eshchar Ben-Shitrit, vd på startupen Redefine Meat, som står bakom veganbiffen.

Enligt Alexey Tomsev, ingenjör på Redefine Meat, har man försökt imitera smak, fett, textur, blod och senor för att kunna få fram en så bra biff som möjligt. Men innehållet i biffarna är istället sojabönor, bönprotein och solrosolja.

Redefine Meats förhoppning är att utveckla 3D-skrivarna på industrinivå och sälja dem till köttindustrin. Än så länge kan en maskin dock bara printa ut 6 kilo vegankött i timmen, men nästa år ska en uppdaterad skrivare kunna producera 20 kilo.

Idén är ju att ersätta kon, så alla maskiner ska varje dag producera upp till 250 kilo, vilket är precis som en ko, säger Eshchar Ben-Shitrit. 

Företaget hoppas på att biffarna ska börja säljas på restauranger i Israel, Schweiz och Tyskland i slutet av 2020.

Men Redefine Meats 3D-biffar lär stöta på konkurrens. 2026 förväntas marknadsvärdet på den alternativa köttindustrin nå uppemot 70 miljarder kronor. 

Källa: Business Insider, ATL, Reuters 

3 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Reuters

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng