Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

– Den största vinsten är att vi integrerat vårt personalsystem med en identitetshanteringstjänst. Det skapar kontroll, sparar tid och innebär en stor effektivitetsvinst för alla verksamheter, säger Anders Lagerkvist, it-chef Härryda kommun. 

Projektet med att få igång en smidigare och säkrare identitetshantering drog igång i slutet av förra året, med målet att ersätta den dåvarande identitetshanteringslösningen med MIM, Microsoft Identity Management.

Anledningen till att valet föll på just Microsofts lösning är att Härryda redan har andra Microsoft-lösningar och kommunen ville i linje med sin Microsoft First strategi ta den smidigaste vägen till implementering.

Vi har skaffat oss en jättefin motor i verksamheten.

Med verksamheten

Det absolut viktigaste med hela projektet var att få med alla parter från början. It, konsulter och verksamheterna. Det första Joel Rask, teknisk projektledare Härryda kommun, gjorde var att sätta ihop en styrgrupp där alla som på ett eller annat sätt berördes fanns representerade.

– Medarbetare från till exempel personalenheten och utbildningsförvaltningen deltog i workshops och var delaktiga i process och styrgrupp. Det medförde att projektet kunde genomföras utan några större störningar på verksamheterna och det var en framgångsfaktor att verksamheten kände sig involverade och att de kunde påverka. Det är ju för dem vi har gjort detta, säger Joel Rask.

Så kom corona

När projektet hade startat och var igång så var både Anders Lagerkvist och Joel Rask rörande överens om att för att lyckas så bra som möjligt krävdes det av konsulterna att de var på plats. Men med vårens virusvåg blev istället Microsoft Teams den stora mötesplatsen och samarbetsplattformen, och det funkade betydligt bättre än vad de trodde.

– Alla inblandade har skött sig oerhört proffsigt. Jag tror att en av nycklarna till framgången var att vi hade en tydlig plan redan från början som alla kunde följa. Jag är otroligt stolt över att vi har kunnat leverera, trots allt som hänt runtomkring och det skulle inte förvåna mig om flera av våra framtida projekt delvis sköts så här via samarbetsplattformar digitalt, säger Joel Rask.

Säkrare hantering

Ytterligare en vinst med MIM är att det inneburit ett lyft för säkerheten i kommunen och risken för handhavandefel minskar.

Rask Och Lagerkvist Some

It-chef Anders Lagerkvist och teknisk projektledare Joel Rask.

– Ju mer vana vi blir med systemet, desto fler processer kommer att kunna automatiseras. Grundidén är att allt blir mer säkert och effektivt, säger Joel Rask.

Vad händer nu?

– Nu ska allt sätta sig och vi är hoppfulla om att det ska minska andelen personalhanteringsärenden till vår servicedesk. Under hösten kommer vi följa noggrant vilka behov som fortfarande finns i de olika verksamheterna och om något ska finjusteras. Framöver finns det mycket att utveckla, som exempelvis automatiska utskick till personal som kan spara massor av tid, säger Joel Rask.

– På det stora hela har vi skaffat oss en jättefin motor i verksamheten när det kommer till identitetshantering. Nu kan vi bygga på det och göra våra verksamheter ännu effektivare och smartare, säger Anders Lagerkvist.

2 november 2020 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock, Joel Rask, Anders Lagerkvist

Rekommenderad läsning

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Lenovo Biometri Thinkshield
video
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Paraply Skydd Microsoft

Skyddet från Microsoft

15 mar 2021 säkerhet

Microsoft fortsätter att satsa på zero trust och det gäller nu inom många olika delar. Under Ignite presenteras nyheter om lösenordsfria inloggningar, verktyg för hotanalys och ny skanning inifrån och ut.

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Flaggan Målade Lite Coolt

Attacken mot MS mejlserver

9 mar 2021 digit

Upp mot 60 000 organisationer kan ha påverkats av attacken mot Microsofts mejltjänst Exchange. Enligt Microsoft är det den kinesiska hackergruppen Hafnium som ligger bakom attacken och nu pressas president Joe Biden att agera.

Jobb Hemifran
video
ett samarbete med microsoft

Så säkrar Söderhamn

19 feb 2021 digit

När coronapandemin nådde Söderhamn valde många av de kommunanställda att arbeta på distans, vilket ställde nya krav på säker uppkoppling. En pilot av Windows Virtual Desktop innebar en betydligt enklare hantering för it.

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.