Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Infrarött hjälper äldre

Omsorg Infrarött

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

– Assistenten Oxevision​ hjälper personalen med planeringen och kan varna om riskbeteenden, säger Emma Spanedal, enhetschef på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro.

Assistenten Oxevision är kopplad till sensorer som satts upp på väggarna i sju sovrum på boendet. Från personalrummet kan anställda se om de boende befinner sig på sina rum, hur länge de varit där, om de sover eller är vakna och om de rör på sig. Tanken är också att sensorerna med infrarött ljus ska mäta puls och andning, men det är inte påkopplat än.

– Vi stöttar utvecklingen av innovationer, och hoppas att den här tekniken ska kunna hjälpa personalen att planera vården utifrån varje individs behov, säger Ingela Ernestam, ansvarig hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science Park.

Nytta på natten

Den största vinsten finns just nu på nätterna. Då sensorerna registrerar sömn och larmar om någon behöver hjälp eller ramlar ur sängen krävs inga nattliga kontroller som riskerar att väcka de boende. Boende behöver inte ha någon utrustning på sig, då sensorer mäter värdena trådlöst.

– Om en boende skulle vara vaken långa perioder på natten kan personalen låta den personen sova lite längre på morgonen, säger Emma Spanedal.

Testerna av tekniken sker i projektet Smart Blocks, som är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Örebro kommun och Länsgården. Det pågår i fyra månader och följs av forskaren Ella Kolkowska, universitetslektor i informatik på Handelshögskolan vid Örebro universitet.

– Min roll är att studera effekter av tekniken. Vissa parametrar mäter vi innan och efter att projektet startar, och andra samlar vi in kontinuerligt, säger Ella Kolkowska.

3 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

IBM först med 2-nanometers chip

7 maj 2021

IBM uppger att bolaget har lyckats skapa världens första 2-nanometers chip. Den nya tekniken ska bland annat kunna innebära längre batteritid för mobiltelefoner och bättre prestanda i datorer.

Google vill ha tillbaka medarbetarna

7 maj 2021

Google-anställda bör vara på kontoret tre dagar i veckan, med start i september i år. Det skriver CEO Sundar Pichai i ett mejl till sina medarbetare. 

Vaccinpass med öppen källkod

6 maj 2021

Öppen källkod kan bli nyckeln till Sveriges vaccinationsbevis som kommer ingå i tjänsten Gröna beviset. Nu hoppas DIGG att ett Hack for Sweden-event kan hjälpa till att hitta lösningar för en svensk e-legitimation.

Trump startar egen plattform

5 maj 2021

När Donald Trump kastades ut från Twitter och Facebook sades det att han skulle komma tillbaka med en egen sociala mediekanal. Nu lanseras From the Desk of Donald J Trump. I samma veva har Facebook beslutat att ex-presidenten inte får tillbaka sitt konto på plattformen.

Fertilitetsappar följer inte GDPR

5 maj 2021

Graviditetsappar delar information om kvinnornas hälsa och sexliv utan deras medgivande och nu efterlyser forskare från bland annat Umeå universitet en bättre hantering av datan i enlighet med GDPR.

Hemleverans av drönare hyllas

4 maj 2021

För första gången får drönare beröm när privatpersoner svarar på frågor om hur de upplever att leveransen har fungerat när varorna kommer hem till dem med hjälp av en drönare. Det visar en undersökning från USA.