Hjälp mot spelberoende

Gaming Beroende

Den första mottagningen för dataspelsberoende har öppnat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. I Skåne och Stockholm startas nu liknande satsningar.

Av de tio personer som hittills har sökt sig till mottagningen är alla män och över 20 år gamla, säger Annika Hofstedt, enhetschef på Mottagning för spelberoende och skärmhälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mottagningen öppnade och började ta emot remisser för ungefär en månad sedan. Sjukhuset erbjuder en behandling över 15 veckor bestående av både individuella samtal och gruppsamtal.

På andra ställen i landet satsas det på liknande projekt. Region Skåne beräknar att sätta igång en verksamhet riktad till unga upp till 18 år i början av 2021. Och i region Stockholm ska man, i samarbete med barnpsykiatrin, sätta igång ett forskningsprojekt vid årsskiftet.

– Vi ska göra en kartläggning av förekomsten. Det är många som säger att det är ett problem, men hur utbrett är det egentligen? Vi ska även försöka se om det finns någon koppling med annan psykisk problematik, säger Anders Nilsson, psykolog och forskare vid centrum för psykiatriforskning i region Stockholm.

Dataspelsberoende är sedan förra året klassat som en sjukdom av Världshälsoorganisationen WHO. Tidigare räknades det bara som en hälsorisk. För att klassas som dataspelsberoende användes nedan tre kriterier.

  • Personen kan inte längre kontrollera sitt spelande.
  • Andra intressen och aktiviteter åsidosätts.
  • Spelandet drabbar andra delar av livet, exempelvis familj, utbildning och arbete. För att diagnostiseras med beroende krävs oftast att det ska ha pågått i minst ett års tid, men i vissa fall kan det vara en kortare tid.

Källa: DN

4 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng