Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hjälp mot spelberoende

Gaming Beroende

Den första mottagningen för dataspelsberoende har öppnat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. I Skåne och Stockholm startas nu liknande satsningar.

Av de tio personer som hittills har sökt sig till mottagningen är alla män och över 20 år gamla, säger Annika Hofstedt, enhetschef på Mottagning för spelberoende och skärmhälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mottagningen öppnade och började ta emot remisser för ungefär en månad sedan. Sjukhuset erbjuder en behandling över 15 veckor bestående av både individuella samtal och gruppsamtal.

På andra ställen i landet satsas det på liknande projekt. Region Skåne beräknar att sätta igång en verksamhet riktad till unga upp till 18 år i början av 2021. Och i region Stockholm ska man, i samarbete med barnpsykiatrin, sätta igång ett forskningsprojekt vid årsskiftet.

– Vi ska göra en kartläggning av förekomsten. Det är många som säger att det är ett problem, men hur utbrett är det egentligen? Vi ska även försöka se om det finns någon koppling med annan psykisk problematik, säger Anders Nilsson, psykolog och forskare vid centrum för psykiatriforskning i region Stockholm.

Dataspelsberoende är sedan förra året klassat som en sjukdom av Världshälsoorganisationen WHO. Tidigare räknades det bara som en hälsorisk. För att klassas som dataspelsberoende användes nedan tre kriterier.

  • Personen kan inte längre kontrollera sitt spelande.
  • Andra intressen och aktiviteter åsidosätts.
  • Spelandet drabbar andra delar av livet, exempelvis familj, utbildning och arbete. För att diagnostiseras med beroende krävs oftast att det ska ha pågått i minst ett års tid, men i vissa fall kan det vara en kortare tid.

Källa: DN

4 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.