Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hållbar i molnet

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 27 november 2020 digit

Gron Moln960640

 Hållbara molnbaserade tjänster kan leverera värde både för aktieägare och samhälle genom att minska kostnader och koldioxidutsläpp. Dessutom kan koldioxidminskningen som uppnås genom en övergång till molnet bidra till kampen mot klimatförändringar och skapa ny innovation, vilket i slutändan leder till såväl en grönare balansräkning som en grönare planet, säger Josefine Olsson, Europe Lead for Future Tech på Accenture.

Rapporten The Green Behind the Cloud är gjord av Accenture och visar att en övergång till molnet kan sänka koldioxidutsläppen med 84 procent, jämfört med att använda sig av traditionell infrastruktur. Genom att utforma applikationer specifikt för molnet kan utsläppen minska med upp till 98 procent.

Av de totala it-utsläppen innebär det en minskning med 5,9 procent, vilket motsvarar 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. 

Bra för ekonomin

Utöver de stora miljöfördelarna menar Accenture även att hållbara molnlösningar kan vara bra för ekonomin. 30-40 procent av de totala kostnaderna kan sparas genom att byta till molnet.

Men de ekonomiska och gröna fördelarna varierar beroende på tre nyckelfaktorer, nämligen valet av molnleverantör, vilken ambitionsnivå för molnoptimering man har, samt mängden hållbara molnbaserade lösningar.

Många företag flyttar till molntjänster eftersom det ger både innovation och kostnadsbesparingar, och hållbarhet måste också ses som en primär drivkraft. Det finns dock ingen generisk strategi för hållbara molnbaserade tjänster. Företag måste ta beslut kring migrering, design och teknologi, vilket direkt kommer att avgöra hur hållbara lösningarna är, och vilka fördelarna blir, säger Jens Lidholm, Nordic Cloud Lead and Managing Director på Accenture.

Källa: Accenture

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.