Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu exploderar 5G

I år kommer det att säljas 250 miljoner 5G-telefoner, en ökning med 1 300 procent gentemot 2019. Apple, Huawei och Samsung står för två tredjedelar av försäljningen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 12 oktober 2020 digit

5G Telefon Analys

Vi förutspår att den globala 5G-försäljningen går från 18 miljoner enheter 2019 till 250 miljoner 2020. 5G är den viktigaste motorn för tillväxt på smarta telefoner idag och det kommande decenniet, säger Ville-Petteri Ukonaho, analytiker på Strategy Analytics.

Kina och USA är de två största 5G-länderna. I år kommer Apple att passera Samsung i antalet sålda enheter och placera sig tvåa på marknaden bakom Huawei, enligt en ny analys från Strategy Analytics.

Men det finns fortfarande utmaningar på marknaden. Många 5G-telefoner är för dyra och operatörernas nät är ofullständiga, samtidigt som covid-19 innebär minskat intresse från kunder i bland annat USA och Europa.

2021 kommer det att säljas 670 miljoner 5G-telefoner i världen. Då kommer Apple att passera även Huawei och bli marknadsledande på 180 miljoner sålda enheter.

Det finns en så kallad Apple-effekt. Nästan oavsett vad Apple gör, så blir det succé, säger Ville-Petteri Ukonaho. 

Källa: Strategy Analytics, Cnet

Senaste nytt

Premiär för Amazon

28 oktober 2020

Idag, den 28 oktober, slog Amazon upp dörrarna till sin svenska e-handel. Sajten har dock haft problem med det svenska språket och kritiken låter inte vänta på sig.

Nätfiske med Teams

28 oktober 2020

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

3D-printad tunga

27 oktober 2020

En 3D-printad tunga som kan fungera som försökskanin i utvecklingen av både mat och munhygien. Det är vad forskarna bakom tungan hoppas på.

AI för bra kläder

27 oktober 2020

AI och big data kan innebära en klädindustri med mer kundanpassade produkter och en hållbarare produktion och konsumtion. Det slås fast i en avhandling från Högskolan i Borås.

AI spårar alzheimer

26 oktober 2020

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Dejta via Facebook

26 oktober 2020

Nu kommer Facebooks dejtingtjänst till Europa, däribland Sverige. Enligt Facebook har redan 1,5 miljarder matchningar skapats i de 20 länder som har tillgång till tjänsten.