Rekord för wearables

Smarta Klockor

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Under kvartalen framöver kommer det att utvecklas allt mer tjänster som sammankopplas med de bärbara enheterna. Wearables är perfekta för att samla in användardata och till det leverera tjänster som kan ge vägledning. Tillsammans kan de erbjuda användaren en virtuell tränare för att fatta bättre beslut och uppnå sina mål, säger Ramon T. Llamas från IDC.

Under 2020 kommer det att säljas 396 miljoner enheter, en ökning på över 14 procent gentemot 2019 då det skeppades iväg 345 miljoner. De kommande fem åren lär den genomsnittliga tillväxttakten, CAGR, ligga på 12,4 procent och nå 637 miljoner sålda enheter 2024.

En anledning till utvecklingen är en rekordstor efterfrågan på hearables, vilket förenklat går att förklara som en trådlös enhet som man sätter i örat och som innehar någon form av smarthet. Närmare bestämt 234 miljoner hearables kommer säljas 2020.

En annan trend är framväxten av tjänster som kompletterar de bärbara enheterna. Dels kan det handla om personer som får guidade träningspass, coachning och dietråd från sin smarta klocka, och dels kan det handla om företag som vill visa kunder hur de håller sina anställda fysiskt avlägsna från varandra i coronatider.

Leverantörer lägger nu också grunden som ska göra det möjligt att låta användare nyttja flera wearables kopplade till varandra. Här finns många möjligheter som kan ge extra nytta för både konsumenter och leverantörer, säger Jitesh Ubrani från IDC.

Källa: IDC

29 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng