Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan AWS och Voister

Moln för publik sektor

AWS Clearstart gör att offentlig sektor på ett tryggt sätt kan gå in i molnet. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.

AWS Clearstart tar bort osäkerhet och en rad frågor ur molnresan, vilket är efterlängtat. Nu hjälper vi offentlig sektor att uppfylla de kraven på säkerhet och regelefterlevnad som ställs på dem, såsom till exempel Offenlighets- och sekretesslagen, OSL, och EU:s dataskyddsförordning gdpr, säger Joakim Stolpe, affärsområdeschef på Amazon Web Services.

I arbetet med Clearstart har AWS haft en konstant dialog med kunder och partners angående offentlig sektors molnanvändande. I arbetet såg AWS att många organisationer inom offentlig sektor i Sverige efterfrågar verktyg som är enkla att använda och som minskar det administrativa jobbet.

Det ledde till att AWS tog fram fyra delkomponenter som tillsammans utgör Clearstart, det vill säga kryptering, konsulttjänster från partners, teknikarkitektur och utbildning.

Med de olika komponenterna blir det enklare att uppfylla de regler som styr verksamheten. En viktig del är arkitekturen, som består av en automatiserad referensinstallation i AWS-molnet. Tjänsterna AWS CloudFormation och AWS Lambda gör att organisationer automatiskt kan driftsätta en säker miljö för applikationer och data, utan att behöva skriva och bearbeta tusentals rader kod.

 Dessutom är referensinstallationen konfigurerad för att automatiskt driftsätta tjänster och lagra data i Sverige som standard.

Flera krypteringsalternativ

För att addera ett extra lager säkerhet erbjuder Clearstart även flera olika alternativ för kryptering och hantering av krypteringsnycklar, både från AWS eller tredjepartsleverantörer. Kunder har även möjligheten att hantera sina egna krypteringsnycklar.

 Vår första prioritet är våra kunders säkerhet och skydd av deras data. De har alltid fullt ägarskap och full kontroll över sin data, inklusive vilka som har tillgång till den. AWS kommer till exempel aldrig att flytta data utom på kunders uttryckliga begäran. Kryptering ger ett ytterligare lager av skydd som kan användas, såväl för data som överförs, som för data som lagras. Känslig information blir därmed oläslig och oanvändbar för alla utom de som har tillgång till nycklarna.

Joakim Stolpe Aws

Joakim Stolpe, affärsområdeschef på Amazon Web Services.

AWS Clearstart levereras genom ett antal utvalda partners som hjälper kunder att komma igång med arkitekturen och med dataklassificering, samt hot-, risk- och sårbarhetsanalyser.

Även om fokuset under utvecklingen legat på offentlig sektor, kan Clearstart även användas av privata företag eller andra sorters organisationer utan extra kostnad.

 Megatrenden med allt fler företag och organisationer som flyttar it-drift till molnet växer sig hela tiden starkare. Molnet ger tillgång till den senaste tekniken vilket möjliggör utveckling av innovativa produkter och tjänster, det är också agilt vilket gör att man snabbt kan få tillgång till resurser precis när man behöver dem, samt att man lika snabbt kan skala ned när resurserna inte behövs. Dessutom betalar man bara för de resurser som används.

Sammantaget leder detta till stora kostnadsbesparingar jämfört med traditionell it-drift. Om offentlig sektor inte hakar på här kommer man hamna på efterkälken och med Clearstart hoppas vi nu på att ha rätat ut en del frågetecken som tidigare funnits, säger Joakim Stolpe.

Hur ser intresset ut?

 Intresset för tjänsten är stort såväl från kommuner som andra offentliga och privata organisationer och verksamheter. En unik fördel med Clearstart är att man nu slipper bygga allt från grunden. Det finns en skräddarsydd lösning framme som dessutom är automatiserad. Tiden från idé till nytta kortas betydligt, säger Sven Alriksson, chef innovation, Atea.

23 oktober 2020 Uppdaterad 5 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Skog Träd Dell
video
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.