Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan AWS och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Moln för publik sektor

AWS Clearstart gör att offentlig sektor på ett tryggt sätt kan gå in i molnet. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 23 oktober 2020 digit

AWS Clearstart tar bort osäkerhet och en rad frågor ur molnresan, vilket är efterlängtat. Nu hjälper vi offentlig sektor att uppfylla de kraven på säkerhet och regelefterlevnad som ställs på dem, såsom till exempel Offenlighets- och sekretesslagen, OSL, och EU:s dataskyddsförordning gdpr, säger Joakim Stolpe, affärsområdeschef på Amazon Web Services.

I arbetet med Clearstart har AWS haft en konstant dialog med kunder och partners angående offentlig sektors molnanvändande. I arbetet såg AWS att många organisationer inom offentlig sektor i Sverige efterfrågar verktyg som är enkla att använda och som minskar det administrativa jobbet.

Det ledde till att AWS tog fram fyra delkomponenter som tillsammans utgör Clearstart, det vill säga kryptering, konsulttjänster från partners, teknikarkitektur och utbildning.

Med de olika komponenterna blir det enklare att uppfylla de regler som styr verksamheten. En viktig del är arkitekturen, som består av en automatiserad referensinstallation i AWS-molnet. Tjänsterna AWS CloudFormation och AWS Lambda gör att organisationer automatiskt kan driftsätta en säker miljö för applikationer och data, utan att behöva skriva och bearbeta tusentals rader kod.

 Dessutom är referensinstallationen konfigurerad för att automatiskt driftsätta tjänster och lagra data i Sverige som standard.

Flera krypteringsalternativ

För att addera ett extra lager säkerhet erbjuder Clearstart även flera olika alternativ för kryptering och hantering av krypteringsnycklar, både från AWS eller tredjepartsleverantörer. Kunder har även möjligheten att hantera sina egna krypteringsnycklar.

 Vår första prioritet är våra kunders säkerhet och skydd av deras data. De har alltid fullt ägarskap och full kontroll över sin data, inklusive vilka som har tillgång till den. AWS kommer till exempel aldrig att flytta data utom på kunders uttryckliga begäran. Kryptering ger ett ytterligare lager av skydd som kan användas, såväl för data som överförs, som för data som lagras. Känslig information blir därmed oläslig och oanvändbar för alla utom de som har tillgång till nycklarna.

Joakim Stolpe Aws

Joakim Stolpe, affärsområdeschef på Amazon Web Services.

AWS Clearstart levereras genom ett antal utvalda partners som hjälper kunder att komma igång med arkitekturen och med dataklassificering, samt hot-, risk- och sårbarhetsanalyser.

Även om fokuset under utvecklingen legat på offentlig sektor, kan Clearstart även användas av privata företag eller andra sorters organisationer utan extra kostnad.

 Megatrenden med allt fler företag och organisationer som flyttar it-drift till molnet växer sig hela tiden starkare. Molnet ger tillgång till den senaste tekniken vilket möjliggör utveckling av innovativa produkter och tjänster, det är också agilt vilket gör att man snabbt kan få tillgång till resurser precis när man behöver dem, samt att man lika snabbt kan skala ned när resurserna inte behövs. Dessutom betalar man bara för de resurser som används.

Sammantaget leder detta till stora kostnadsbesparingar jämfört med traditionell it-drift. Om offentlig sektor inte hakar på här kommer man hamna på efterkälken och med Clearstart hoppas vi nu på att ha rätat ut en del frågetecken som tidigare funnits, säger Joakim Stolpe.

Hur ser intresset ut?

 Intresset för tjänsten är stort såväl från kommuner som andra offentliga och privata organisationer och verksamheter. En unik fördel med Clearstart är att man nu slipper bygga allt från grunden. Det finns en skräddarsydd lösning framme som dessutom är automatiserad. Tiden från idé till nytta kortas betydligt, säger Sven Alriksson, chef innovation, Atea.

Rekommenderad läsning

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

Print I Molnet
video
ett samarbete mellan hp och voister

Print i molnet

14 aug 2020 digit

Med HP Workpath och att koppla upp din skrivare mot molnet får du fler användningsområden, snabbare dokumentflöden och ökad säkerhet.

Olivolja Hälls På En Sked Med Grön Bakgrund
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells väloljade hybrid

11 sep 2020 digit

Dell Technologies Cloud Platform inkluderar allt från självbetjäning och automation till mjukvarudefinierad lagring och nätverk. För alla som vill testa hur det fungerar för just deras verksamhet finns det nu en demomiljö hos Atea. 

Tävlingscyklister Blurrig Bild För De Cyklar Fort
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Full fart på IBM Think

1 okt 2020 digit

Den 7 oktober anordnas IBM Think Digital Summit Nordic. På agendan finns alltifrån hur Vasaloppet ställde om sin sommarvecka till hur det går för det förarlösa AI-fartyget Mayflower. Dessutom presenterar sig Vahid Zohali, IBM Sveriges nytillträdde vd.

Paraplyer Hylte
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Två Gula Stövlar I Vatten

AI hittar läckor

9 sep 2020 digit

Stockholm anlitar en AI för att hålla koll på stadens vattenledningar. Med hjälp av AI-nätverket kan minst 70 procent av läckorna upptäckas i förväg. 

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.