Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan AWS och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Moln för publik sektor

AWS Clearstart gör att offentlig sektor på ett tryggt sätt kan gå in i molnet. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 23 oktober 2020 digit

AWS Clearstart tar bort osäkerhet och en rad frågor ur molnresan, vilket är efterlängtat. Nu hjälper vi offentlig sektor att uppfylla de kraven på säkerhet och regelefterlevnad som ställs på dem, såsom till exempel Offenlighets- och sekretesslagen, OSL, och EU:s dataskyddsförordning gdpr, säger Joakim Stolpe, affärsområdeschef på Amazon Web Services.

I arbetet med Clearstart har AWS haft en konstant dialog med kunder och partners angående offentlig sektors molnanvändande. I arbetet såg AWS att många organisationer inom offentlig sektor i Sverige efterfrågar verktyg som är enkla att använda och som minskar det administrativa jobbet.

Det ledde till att AWS tog fram fyra delkomponenter som tillsammans utgör Clearstart, det vill säga kryptering, konsulttjänster från partners, teknikarkitektur och utbildning.

Med de olika komponenterna blir det enklare att uppfylla de regler som styr verksamheten. En viktig del är arkitekturen, som består av en automatiserad referensinstallation i AWS-molnet. Tjänsterna AWS CloudFormation och AWS Lambda gör att organisationer automatiskt kan driftsätta en säker miljö för applikationer och data, utan att behöva skriva och bearbeta tusentals rader kod.

 Dessutom är referensinstallationen konfigurerad för att automatiskt driftsätta tjänster och lagra data i Sverige som standard.

Flera krypteringsalternativ

För att addera ett extra lager säkerhet erbjuder Clearstart även flera olika alternativ för kryptering och hantering av krypteringsnycklar, både från AWS eller tredjepartsleverantörer. Kunder har även möjligheten att hantera sina egna krypteringsnycklar.

 Vår första prioritet är våra kunders säkerhet och skydd av deras data. De har alltid fullt ägarskap och full kontroll över sin data, inklusive vilka som har tillgång till den. AWS kommer till exempel aldrig att flytta data utom på kunders uttryckliga begäran. Kryptering ger ett ytterligare lager av skydd som kan användas, såväl för data som överförs, som för data som lagras. Känslig information blir därmed oläslig och oanvändbar för alla utom de som har tillgång till nycklarna.

Joakim Stolpe Aws

Joakim Stolpe, affärsområdeschef på Amazon Web Services.

AWS Clearstart levereras genom ett antal utvalda partners som hjälper kunder att komma igång med arkitekturen och med dataklassificering, samt hot-, risk- och sårbarhetsanalyser.

Även om fokuset under utvecklingen legat på offentlig sektor, kan Clearstart även användas av privata företag eller andra sorters organisationer utan extra kostnad.

 Megatrenden med allt fler företag och organisationer som flyttar it-drift till molnet växer sig hela tiden starkare. Molnet ger tillgång till den senaste tekniken vilket möjliggör utveckling av innovativa produkter och tjänster, det är också agilt vilket gör att man snabbt kan få tillgång till resurser precis när man behöver dem, samt att man lika snabbt kan skala ned när resurserna inte behövs. Dessutom betalar man bara för de resurser som används.

Sammantaget leder detta till stora kostnadsbesparingar jämfört med traditionell it-drift. Om offentlig sektor inte hakar på här kommer man hamna på efterkälken och med Clearstart hoppas vi nu på att ha rätat ut en del frågetecken som tidigare funnits, säger Joakim Stolpe.

Hur ser intresset ut?

 Intresset för tjänsten är stort såväl från kommuner som andra offentliga och privata organisationer och verksamheter. En unik fördel med Clearstart är att man nu slipper bygga allt från grunden. Det finns en skräddarsydd lösning framme som dessutom är automatiserad. Tiden från idé till nytta kortas betydligt, säger Sven Alriksson, chef innovation, Atea.

Rekommenderad läsning

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Plattor 960640

Covid hjälper plattor

11 feb 2021 digit

Marknaden för plattor gick upp med 18 procent under 2020. Ökningen är en följd av coronapandemin då många letade efter billigare alternativ till bärbara datorer.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.