Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

– IBM ser fem stora forsknings- och utvecklingsframsteg som vi tror kommer att förändra världen inom fem år, säger Alessandro Curioni, VP för Europa och Afrika och chef för IBM Research i Zürich.

Accelererad upptäcktsmetod

En stor del av IBM:s satsningar de kommande fem åren involverar vad Alessandro Curioni kallar för den accelererade upptäcktsmetoden, eller accelerated discovery method. I den ingår AI som kan hjälpa till att konsolidera och analysera all kunskap som finns på ett område och super- och kvantdatorer kan hjälpa med att täcka över kunskapsluckor.

Därefter skapas modeller för att generera hypoteser och automatisera testning och allt kan härbärgera och skötas i det hybrida molnet.

Det är med den här metoden som IBM vill tackla fem av de mest brännande utmaningarna som världen står inför de närmaste fem åren. Generellt sett tar det 10 år och kostar mellan 10 och 100 miljoner dollar att upptäcka och tillverka ett nytt material. Både tiden och kostnaden vill IBM skära ned med 90 procent.

– När vi sätter ihop alla dessa steg får vi en process som är mångfalt mycket snabbare och kostnadseffektiv än vad vi någonsin har haft, säger Alessandro Curioni.

Hållbart och effektivt

Alla områden har i grova drag gemensamt att hitta verktyg och metoder för att en effektivare och hållbarare värld.

Till exempel vill bolaget utveckla nya material och processer som bättre kan fånga upp koldioxid från atmosfären. Den infångade koldioxiden skulle sedan kunna omvandlas till andra kemikalier för att skapa en cirkulär produktion.

Curioni Proffe

Alessandro Curioni, VP för Europa och Afrika och chef för IBM Research i Zürich.

En annan satsning går ut på att hitta sätt att skapa växtgödning på ett energisnålare sätt för att vi bättre och smartare ska kunna odla mat till en globalt växande befolkning. Tack vare den accelererande upptäcktsmetoden hoppas IBM till exempel lära sig mer om hur naturen själv gör för att omvandla kväve från luften till kväverik gödning.

En tredje satsning handlar om utveckla batterier som Alessandro Curioni menar är centralt för att vi i framtiden ska kunna leva mer hållbart och miljövänligt. Dels genom att hitta alternativa material till de sällsynta metaller som finns idag, dels genom att göra batterierna bättre på att lagra energi.

– I allt detta arbete kommer vi behöva hjälp av partners och forskare över hela världen. Med AI, kvantdatorer och det hybrida molnet tillsammans med ett accelererande sätt att upptäcka och uppfinna lägger vi grunden för vårt arbete de kommande fem åren, säger Alessandro Curioni.  

IBM:s fem satsningar

1. Fånga in koldioxid från atmosfären och omvandla till något användbart.
2. Replikera naturens sätt att omvandla kväve i marken till näringsrikt gödsel.
3. Upptäcka nya material för säkrare och miljövänligare batterier.
4. Utveckla material för halvledarproduktion och göra den mer hållbar.
5. Underlätta utvecklingen av läkemedel för att bekämpa nya livshotande virus.

Läs mer om IBM:s 5-in-5 här:
https://www.research.ibm.com/5-in-5/

21 oktober 2020 Uppdaterad 15 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock , IBM

Rekommenderad läsning

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och den ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Ett Strukturerat Och Trevligt Skrivbord

Ökat tryck för AJ Produkter

3 maj 2021 digit

Med en utvecklad e-handel var AJ Produkter rustade för många av de förändringar som pandemin har fört med sig. En påtaglig effekt för bolaget är att flera it-projekt har påskyndats, bland annat molnbaserad telefoni som både ska avlasta säljare och kundservice och ge en bättre upplevelse för kunder.

Spot Lkab

LKAB tar hjälp av Spot

29 apr 2021 digit

LKAB satsar på moln, AI och data, bland annat genom en AI-lösning som identifierar slaggbildning och robothunden Spot som ska trygga medarbetarnas säkerhet i gruvorna. Målet är ett smartare bolag och att vara koldioxidfritt 2045.

Ung Kvinna Sitter Och Jobbar På Café Och Tittar Ut Genom Fönstret
video
Ett samarbete med HPE

Zero trust överallt med Aruba

28 apr 2021 digit

Zero trust och säkerhetslösningar som fungerar lika bra överallt blir allt viktigare. Nu presenterar Aruba lösningar som kan anpassas efter verksamheten, och som hanterar och säkrar både användare och klienter på en hybrid arbetsplats.

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Klimatdator 960640

MS klimatdator spår väder

23 apr 2021 digit

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Ölglas Blockkedja

Först med blockkedje-öl

21 apr 2021 digit

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.