Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IBM:s gröna framtid

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock , IBM 21 oktober 2020 digit

– IBM ser fem stora forsknings- och utvecklingsframsteg som vi tror kommer att förändra världen inom fem år, säger Alessandro Curioni, VP för Europa och Afrika och chef för IBM Research i Zürich.

Accelererad upptäcktsmetod

En stor del av IBM:s satsningar de kommande fem åren involverar vad Alessandro Curioni kallar för den accelererade upptäcktsmetoden, eller accelerated discovery method. I den ingår AI som kan hjälpa till att konsolidera och analysera all kunskap som finns på ett område och super- och kvantdatorer kan hjälpa med att täcka över kunskapsluckor.

Därefter skapas modeller för att generera hypoteser och automatisera testning och allt kan härbärgera och skötas i det hybrida molnet.

Det är med den här metoden som IBM vill tackla fem av de mest brännande utmaningarna som världen står inför de närmaste fem åren. Generellt sett tar det 10 år och kostar mellan 10 och 100 miljoner dollar att upptäcka och tillverka ett nytt material. Både tiden och kostnaden vill IBM skära ned med 90 procent.

– När vi sätter ihop alla dessa steg får vi en process som är mångfalt mycket snabbare och kostnadseffektiv än vad vi någonsin har haft, säger Alessandro Curioni.

Hållbart och effektivt

Alla områden har i grova drag gemensamt att hitta verktyg och metoder för att en effektivare och hållbarare värld.

Till exempel vill bolaget utveckla nya material och processer som bättre kan fånga upp koldioxid från atmosfären. Den infångade koldioxiden skulle sedan kunna omvandlas till andra kemikalier för att skapa en cirkulär produktion.

Curioni Proffe

Alessandro Curioni, VP för Europa och Afrika och chef för IBM Research i Zürich.

En annan satsning går ut på att hitta sätt att skapa växtgödning på ett energisnålare sätt för att vi bättre och smartare ska kunna odla mat till en globalt växande befolkning. Tack vare den accelererande upptäcktsmetoden hoppas IBM till exempel lära sig mer om hur naturen själv gör för att omvandla kväve från luften till kväverik gödning.

En tredje satsning handlar om utveckla batterier som Alessandro Curioni menar är centralt för att vi i framtiden ska kunna leva mer hållbart och miljövänligt. Dels genom att hitta alternativa material till de sällsynta metaller som finns idag, dels genom att göra batterierna bättre på att lagra energi.

– I allt detta arbete kommer vi behöva hjälp av partners och forskare över hela världen. Med AI, kvantdatorer och det hybrida molnet tillsammans med ett accelererande sätt att upptäcka och uppfinna lägger vi grunden för vårt arbete de kommande fem åren, säger Alessandro Curioni.  

IBM:s fem satsningar

1. Fånga in koldioxid från atmosfären och omvandla till något användbart.
2. Replikera naturens sätt att omvandla kväve i marken till näringsrikt gödsel.
3. Upptäcka nya material för säkrare och miljövänligare batterier.
4. Utveckla material för halvledarproduktion och göra den mer hållbar.
5. Underlätta utvecklingen av läkemedel för att bekämpa nya livshotande virus.

Läs mer om IBM:s 5-in-5 här:
https://www.research.ibm.com/5-in-5/

Rekommenderad läsning

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

massa näthattar på hyllor i affär.jpg
video

Rätt strategi med IBM

27 feb 2020 digit

I takt med att hybrida moln och containerlösningar blir allt vanligare kommer traditionella bolag hinna ikapp sina snabbfotade utmanare. Framöver kommer banker att börja kalla sig för it-bolag med bankverksamhet. Det spår Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

Tävlingscyklister Blurrig Bild För De Cyklar Fort
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Full fart på IBM Think

1 okt 2020 digit

Den 7 oktober anordnas IBM Think Digital Summit Nordic. På agendan finns alltifrån hur Vasaloppet ställde om sin sommarvecka till hur det går för det förarlösa AI-fartyget Mayflower. Dessutom presenterar sig Vahid Zohali, IBM Sveriges nytillträdde vd.

Tårta 960640

IBM delas

9 okt 2020 digit

IBM delar upp verksamheten i företaget, där enheten för it-infrastrukturtjänster blir ett eget bolag i slutet av 2021. IBM kommer i sin tur öka fokuset på det öppna hybrida molnet och AI. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

havsstjarna-kobolt.jpg

Batterier med havsvatten

8 jan 2020 digit

IBM har tagit fram ett batteri som nyttjar material från havsvatten och som inte kräver någon kobolt. Målet är att inom ett eller två år ha en första fungerande prototyp av batteriet.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

IBM kvantdator.jpg

Kvantdatorn knäcker krypto

30 aug 2017 digit

Superkänsliga och extremt smarta. Kvantdatorer kan i realtid beräkna hur molekyler beter sig och kan därför bli allt viktigare för att ta fram nya patent inom biomedicin. Samtidigt finns hotet att det är just kvantdatorerna som kommer att knäcka alla våra lösenord.

Fortum_960x640_KristinaSahlen.jpg

Digitaliseringen gör Fortum Värme mer hållbart

16 feb 2017 digit

En stor del av Stockholms invånare köper sin värme av Fortum Värme. Därför är digitaliseringen viktig för att kunna nå målet att bli en ännu mer hållbar leverantör.