Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Red Hat

Containrar utvecklar Kalmar

It-avdelningen hos Region Kalmar län var tidig med att arbeta med containrar och det finns ett stort antal fördelar med ett säkert och agilt arbetssätt. Nu inspireras många andra att gå samma väg.

– Vi hade ingen erfarenhet av containers men det var självklart att räcka upp handen på frågan om vem som skulle drifta trafiksystemet. Vi vill vara en intressant arbetsgivare som erbjuder utveckling, och vi ville lära oss en teknik som kommer mer och mer, säger Michael Ceder, chef för IT Applikation på Region Kalmar län.

Läs om Openshift och hur lösningen fungerar för Region Kalmar län i Voister Paper.
 

För lite drygt två år sedan fattade Region Kalmar län några beslut som blev början på en brant utvecklingskurva. Uppdraget var att drifta en containerbaserad plattform för den centrala servermiljön för ett nytt trafiksystem som omfattade länstrafikbolagen i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Halland.

Linux-kompetens som grund

Förutom att utvärdera olika container-lösningar på marknaden gällde det att hitta kompetensen som saknades.

Michael Ceder Proffe

Michael Ceder, chef för IT Applikation på Region Kalmar län.

– Allt byggde på att våra medarbetare med Linux-kompetens tog chansen till vidareutbildning inom Openshift. Idag har vi jätteduktiga medarbetare och kan dessutom jobba med intern kunskapsöverföring.

En mer traditionell lösning var inte ett hållbart alternativ för utvecklingen av trafiksystemet.

– Teknikerna kan konstatera att visst hade det gått att drifta systemet traditionellt, men det hade varit extremt krångligt för det devops-baserade arbetssättet. Vi valde Red Hat Openshift containerplattform och det tog bara tre månader att få upp en första fungerande driftmiljö.

19 oktober 2020 Uppdaterad 19 februari 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Markus Lingman 960640

Så jobbar Årets AI-svensk

1 feb 2021 digit

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Ai Pris Seger

Årets AI-svensk utsedd

12 nov 2020 digit

Årets AI-svensk är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg i Region Halland. Pristagaren belönas för sitt arbete med att tillgängliggöra kunskap om AI-användning i sjukvården.

Kirurg Sätter På Sig Kirurgmask
voister trend 2020

Ett flexiblare Blekinge

26 aug 2020 digit

Samtidigt som pandemin ökade digitaliseringstempot i Region Blekinge blottade den också områden som behöver förbättras. Det menar Tommy Brånhede, innovationsstrateg, och en av deltagarna i årets Voister Trend. Hela rapporten finns att ladda ned i artikeln.

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Färgglada Byggklossar

Quarkus 10x snabbare

12 maj 2020 digit

Lufthansa Technik minskade sina molnkostnader till en tredjedel efter att ha börjat använda Red Hats Quarkus. Lösningen är en av Red Hats senaste nyheter och riktar sig till alla som arbetar i containermiljöer.

 
ronney-ronneby960640.jpg

Ronney jobbar jämt

6 apr 2020 digit

Sedan mitten av februari använder Ronneby en RPA för att hantera ansökningar av ekonomiskt bistånd. Resultatet är snabbare hantering och mer tid till annat för medarbetarna, något som uppskattas inte minst under coronatider.

corona-virus.jpg

Corona slår mot it-event

5 mar 2020 digit

Oroligheterna kring coronaviruset gör att flera av årets större it-konferenser ställs in. IBM:s årliga Think-event kommer endast hållas virtuellt. Det gäller även för Red Hat Summit.