Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Quarkus 10x snabbare

Färgglada Byggklossar

Lufthansa Technik minskade sina molnkostnader till en tredjedel efter att ha börjat använda Red Hats Quarkus. Lösningen är en av Red Hats senaste nyheter och riktar sig till alla som arbetar i containermiljöer.

 

– Efter en sprint på tre veckor har vi nu Quarkus i vår produktion. Det drar ner molnresurskostnader till en tredjedel av tidigare kostnad, och vi kan köra tre gånger så kompakta driftsättningar utan att tumma på tillgänglighet eller responstider, säger Thorsten Pohl, Product Owner Aviatar Platform på Lufthansa Technik under ett break out-pass på Red Hat Summit 2020.

Lufthansa Technik är världens ledande och oberoende leverantör av underhåll, reparation och översyn av flygplan och Aviatar är en digital enhet på Lufthansa Technik, som skapar digitala tvillingar av alla flygplan för att kunna optimera dem ännu bättre.

Aviatar har valt att bygga sin verksamhet i små autonoma devops-team för att både roll- och ansvarsfördelningen ska vara tydlig.

Och efter att ha nosat upp Quarkus under förra årets Red Hat Summit var Thorsten Pohl villig att prova för att se hur det kunde optimera deras mikrotjänstmiljö.

En tiondel av prestandan

Quarkus är en lösning som är utvecklad för utvecklingsteam som använder containerplattformen Openshift och orkestreringsverktyget Kubernetes, där Openshift är en plattform på vilken it-avdelningar och utvecklingsteam har möjlighet att bygga sina mikrotjänster och applikationer i en smidig containermiljö.

Det är en ny sorts grundteknik som förenklar arbetet för utvecklingsteam.

Den här miljön måste orkestreras, vilket innebär att man skapar automatiserade arbetsflöden och ett smart sätt att handhava arbetsbelastningar, och för detta används oftast lösningen Kubernetes.

Och det är här Quarkus kommer in i bilden. Quarkus är ett sorts ramverk som är optimerat för att användas i Red Hat Openshift och Kubernetes.

– Den största vinsten med Quarkus är att det är ett ramverk optimerat för Java i en miljö med mikrotjänster i en containermiljö, och kan i bästa fall köra dessa på en tiondel av resurserna som annars behövs, samtidigt som starttiden också minskas kraftigt, säger Thomas Qvarnström, produktchef för Quarkus på Red Hat Sverige.

Så funkar Quarkus

Anledningen till att bryta ner sina appar, så kallade monoliter, i mikrotjänster från första början är för att det går snabbare att förändra dem och lättare att hantera dem, och för att det i slutändan inte krävs lika mycket kraft för att driva dem.

Men att driva mikrotjänster kostar trots allt också i prestanda och prestanda kostar pengar. En stor anledning till det är att många kör sina Java-kodade mikrotjänster i ramverk som inte är optimerade för att användas som mikrotjänster i containrar, som till exempel Java EE eller Spring.

Qvarnström Proffe

Thomas Qvarnström, produktchef för Quarkus på Red Hat Sverige.

Att Quarkus har förmågan att minimera arbetsbelastningen beror på att den hanterar mycket utav det dynamiska möjligheterna i dessa ramverk redan under byggfasen. Utvecklare kan fortfarande använda dynamiska verktyg som kännetecknar moderna Java-ramverk, men istället för att ta upp resurser som minne och processorkraft under drift, sker detta när utvecklaren bygger applikationen istället. 

– Det finns andra ramverk som kan åstadkomma liknande prestandaförbättringar, men det som är unikt med Quarkus är att vi använder alla de rådande standardgränssnitten som utvecklare är vana vid. På det stora hela märker du som utvecklare inte så stor skillnad i ditt arbete, med andra ord, säger Thomas Qvarnström.

Vilka riktar sig lösningen till?

– Den riktar sig till alla som utvecklar i en containermiljö. Det är en ny sorts grundteknik som förenklar arbetet för alla som har ett eget utvecklingsteam och som vill köra sina appar i några av de populära molntjänsterna.

12 maj 2020 Uppdaterad 5 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Thomas Qvarnström

Rekommenderad läsning

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

En Bit Av Jordklotet Över Atlantenmed Massa Internettrafik Mellan

Googles nya kabel

10 feb 2021 digit

Google har invigt en ny nätverkskabel mellan USA och Europa. Kabeln Dunant kan skicka uppemot 250 terabit i sekunden och förhoppningen är att den bland annat ska underlätta AI-utveckling.  

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Röda Och Blå Containrar
video
Ett samarbete med Red Hat

Containrar utvecklar Kalmar

19 okt 2020 digit

It-avdelningen hos Region Kalmar län var tidig med att arbeta med containrar och det finns ett stort antal fördelar med ett säkert och agilt arbetssätt. Nu inspireras många andra att gå samma väg.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

Molnplugg i Gästrikland

1 jul 2020 digit

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister.