Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att både hantera och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

– Utvecklarna högg direkt. Nu får vi alla utvecklingsmiljöer i Openshift istället för på olika plattformar, säger Magnus Norling it-infrastrukturspecialist på Göteborgs universitet.

Snabbare och schystare

Göteborgs universitet är mitt inne i arbetet med att byta plattform för sin webbplats och i en sådant ordentligt ansiktslyft är det mycket som ska stämma med många nya delar som ska utvecklas.

Efter en testperiod föll valet på Red Hat Openshift, och planen är att Göteborgs universitets webbplats ska flyttas över till den plattformen under sommaren 2020.

Med Openshift kan samma utvecklare och utvecklarteam ta hand om sin process från utveckling till distribution in i demomiljön, där fördelen för Göteborgs universitet är att man redan har ett operativsystem från Red Hat.

De totalt 20 utvecklarna skapar via sin utvecklingsmiljö färdiga mjukvarupaket som kan distribueras i Openshift, och de kan själva kontrollera sin egen server- och lagringsinfrastruktur inom sina respektive projekt.

Vi får en större, snabbare och smidigare plattform att arbeta med.

– Openshift-containerplattformen erbjuder ett schyst gränssnitt som hjälper en i hanteringen av de applikationer som byggs i Docker. Medarbetarna på it-avdelningen som sköter vårt operativsystem behöver heller inte kopplas in som tidigare. Då var vi tvungna att sätta upp en liten miljö och dela ut ip-adresser och brandväggar för att de olika apparna skulle kunna testas. Det slipper vi nu, säger han.

Behöver inte maxa

En annan fördel är att man får hjälp att känna av hur hög lasten är på de olika punkterna i nätverket, och man kan därför anpassa arbetsflödet och produktionen därefter.

– Vi behöver inte maxa våra system i onödan, säger Magnus Norling.

Förhoppningen är också att andra system ska kunna köras på plattformen, till exempel kursprogram och organisationsdata för respektive fakultet. Men också om en fakultet vill sätta upp egenutvecklade webbsystem i forskningssyfte eller liknande.

– Då kan de få en testmiljö som vi kan sätta upp mycket snabbare. Vi går från en serverbaserad tjänsteleverans till en molnbaserad leverans som vi dessutom har bättre kontroll över.

Vad blir den stora skillnaden i ert arbete?

– Vi får betydligt bättre kontroll på alla våra processer och centraliserar vår Dockerhantering, och ett mycket tydligare sätt att mäta. Tidigare hade vi inte koll på vilka av våra hundratal servrar som Docker var installerat på, men det får vi nu när allt körs på våra fem Openshift-servrar. Överhuvudtaget är Openshift ett sätt att komma bort från manuell containerhantering till en mer automatisk hantering. Samtidigt får vi en större, snabbare och smidigare plattform att arbeta med, med flera vinster i en produkt.

– Tack vare det går processen för utveckling mycket snabbare och det är lätt att lära nya personer om hur det fungerar, och fler och fler är intresserade av att lära sig. På det stora hela har vi i nuläget inte några uttalade effektmål mer än att allt ska gå snabbare, och det gör det, säger Magnus Norling.

13 februari 2020 Uppdaterad 28 februari 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet. 

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

ljusa blommor på en äng.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Kompensera med Lenovo

17 apr 2020 digit

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

kvinna-med-hund-jobbar-hemifrån.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Workstation på distans

20 mar 2020 digit

Nu kan alla som på jobbet använder en workstation även dra nytta av den kraftfulla datorn på distans. HP Zcentral garanterar 100-procentig prestanda och är en helhetslösning både vad gäller hård- och mjukvara.

olika-sorters-skor-på-hylla.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Molnet för alla

13 mar 2020 digit

Den hybrida molninfrastrukturen NetApp HCI ger en direkt koppling mellan publika moln och ditt privata moln i datacentret. Det innebär att du kan köra vissa funktioner lokalt och andra i till exempel Azure eller AWS vilket passar utmärkt för medelstora företag och offentlig sektor.