Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Openshift maxar ekonomin

Ett nytt EU-direktiv ska utveckla och säkra elektroniska betalningar. För kreditupplysningsföretaget Asiakastieto innebär det nya affärsmöjligheter men också en större mängd data att hantera och har därför valt plattformen Openshift.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron, mostphotos 5 december 2019 digit

– Payment Services Directive 2 är ett nytt direktiv i Europa och sedan september 2019 måste alla europeiska banker tillgängliggöra API:er för transaktionskonton och betalningsinitiering. Nu börjar ett antal aktörer på finansmarknaden att lansera tjänster kring PSD2. Direktivet skapar nya innovationer på finansmarknaden, där open banking är en bra chans för banker att öppna deras kontons datauppsättning och leverera API:er utifrån det, säger Reetta Sinelampi, Development Director på Asiakastieto.

Asiakastieto är ett finskt kreditupplysningsbolag som sedan förra året äger svenska UC.

Hur förändrar det ert arbete?

– PSD2 och Open banking innebär nya datakällor och nya affärer för oss. Det förenklar för oss att förstå en persons förmåga att betala och dess inkomstkällor. Nya datakällor som kan analyseras och användas till exempel inom belåning. Och det är alltid användaren, det vill säga personen som har kontot, som bestämmer om han eller hon vill ge samtycke till att lämna ut sina uppgifter. Så personen bestämmer själv om man vill utnyttja fördelarna av PSD2.

Varför har ni i ert arbete med PSD2 valt att samarbeta med Red Hat?

– Vi har sedan tidigare en historia med Red Hat och har använt deras tjänster ett tag. Vår tjänst för PSD2 byggde vi på Openshift-plattformen som de erbjuder, säger Eero Arvonen, Solution Architect, Asiakastieto.

Vad är fördelarna med den?

– Openshift är en fullt paketerad molnplattform. Den gör alltifrån att köra själva applikationerna ned till saker som mätvärden och loggning. Eftersom Red Hat sköter detta så kan vi fokusera helt på våra affärer.

Och hur fortsätter arbetet med Red Hat och PSD2?

– När vår tjänst för PSD2 går live och vi börjar se fördelarna med att köra det på Openshift, så kan alla initiativ som börjat byggas på PSD2 också köras på Openshift.

PSD2

Regelverket syftar till att utveckla marknaden för elektroniska betalningar och skapa bättre förutsättningar för säkra och effektiva betalningar.

Open Banking är en del av PSD2. Det innebär att banker ska kunna genomföra betalningar och dela transaktionsdata till vald tredjepartsleverantör med kundens medgivande. Det förutsätter att banken kan utveckla, samla ihop eller distribuera produkter och tjänster med andra partners. Det möjliggörs med API:er. 

Rekommenderad läsning

tax-skatteverket.jpg
video

Snabb skatt med Openshift

9 okt 2019 digit

Med Skatteverkets Openshift-plattform jobbar it rekordsnabbt med utveckling. Funktionen skatteberäkning blev en succé och nu väntar nya team på att starta. Dessutom har det nya arbetssättet inneburit att Skatteverket är en het arbetsplats för jobbsökare.

blå 3draket skjuts upp.jpg
video

Snabb it på Nordea

19 nov 2019 digit

Automation och ett öppet API har påskyndat all utveckling på Nordeas it-avdelning. Utöver snabbare resultat har det nya arbetssättet också sparat tid för bankens medarbetare.

arbetsformedlingen-kö.jpg
video

Fler i jobb med Openshift

31 okt 2019 digit

Förra året kom beskedet att Arbetsförmedlingen minskar antalet handläggare med 4 500 personer och digitala lösningar blev ännu mer efterfrågade. Openshift och ett agilt arbetssätt hjälper Arbetsförmedlingen att påskynda sina leveranser att matcha jobbsökare och arbetsgivare.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

tjej-idc-cloud.jpg

IDC guidar molnresan

17 okt 2019 digit

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

portmonna-med-prickar.jpg

Dina banker på ett ställe

30 jan 2018 digit

Med Danske Banks nya mobilbank får kunderna överblick över alla sina konton i alla olika banker.

en ljus och en mörk hund står på gräset på en kulle.jpg
video

Ica säkrar med big data

4 jan 2018 digit

Ekosystem och big data ger framgång för Ica försäkring, som lanserades för två år sedan. Senaste tillskottet är en djurförsäkring.

bank i en gammal cowboy-stad.jpg

Collector Bank trivs i Azure

8 nov 2018 digit

Collector Bank ser sig som ett it-bolag med banklicens. På banken jobbar medarbetare agilt i Azure och man räknar med att snart ha all sin verksamhet i molnet. Det innebär att kod kan skapas och testas på några minuter och att tjänster snabbare kan erbjudas till kunder.

svart-att-prata.jpg
video

Datorn läser dina tankar

18 apr 2018 digit

MIT-forskare har utvecklat ett datorgränssnitt som kan transkribera ord som användaren formulerar för sig själv, subvokaliserar, men inte uttalar högt. Lösningen öppnar bland annat för en ny och sömlös användning av appar och sökmotorer.