Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Openshift maxar ekonomin

Ett nytt EU-direktiv ska utveckla och säkra elektroniska betalningar. För kreditupplysningsföretaget Asiakastieto innebär det nya affärsmöjligheter men också en större mängd data att hantera och har därför valt plattformen Openshift.

– Payment Services Directive 2 är ett nytt direktiv i Europa och sedan september 2019 måste alla europeiska banker tillgängliggöra API:er för transaktionskonton och betalningsinitiering. Nu börjar ett antal aktörer på finansmarknaden att lansera tjänster kring PSD2. Direktivet skapar nya innovationer på finansmarknaden, där open banking är en bra chans för banker att öppna deras kontons datauppsättning och leverera API:er utifrån det, säger Reetta Sinelampi, Development Director på Asiakastieto.

Asiakastieto är ett finskt kreditupplysningsbolag som sedan förra året äger svenska UC.

Hur förändrar det ert arbete?

– PSD2 och Open banking innebär nya datakällor och nya affärer för oss. Det förenklar för oss att förstå en persons förmåga att betala och dess inkomstkällor. Nya datakällor som kan analyseras och användas till exempel inom belåning. Och det är alltid användaren, det vill säga personen som har kontot, som bestämmer om han eller hon vill ge samtycke till att lämna ut sina uppgifter. Så personen bestämmer själv om man vill utnyttja fördelarna av PSD2.

Varför har ni i ert arbete med PSD2 valt att samarbeta med Red Hat?

– Vi har sedan tidigare en historia med Red Hat och har använt deras tjänster ett tag. Vår tjänst för PSD2 byggde vi på Openshift-plattformen som de erbjuder, säger Eero Arvonen, Solution Architect, Asiakastieto.

Vad är fördelarna med den?

– Openshift är en fullt paketerad molnplattform. Den gör alltifrån att köra själva applikationerna ned till saker som mätvärden och loggning. Eftersom Red Hat sköter detta så kan vi fokusera helt på våra affärer.

Och hur fortsätter arbetet med Red Hat och PSD2?

– När vår tjänst för PSD2 går live och vi börjar se fördelarna med att köra det på Openshift, så kan alla initiativ som börjat byggas på PSD2 också köras på Openshift.

PSD2

Regelverket syftar till att utveckla marknaden för elektroniska betalningar och skapa bättre förutsättningar för säkra och effektiva betalningar.

Open Banking är en del av PSD2. Det innebär att banker ska kunna genomföra betalningar och dela transaktionsdata till vald tredjepartsleverantör med kundens medgivande. Det förutsätter att banken kan utveckla, samla ihop eller distribuera produkter och tjänster med andra partners. Det möjliggörs med API:er. 

5 december 2019 Uppdaterad 6 december 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron, mostphotos

Rekommenderad läsning

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

blå 3draket skjuts upp.jpg
video

Snabb it på Nordea

19 nov 2019 digit

Automation och ett öppet API har påskyndat all utveckling på Nordeas it-avdelning. Utöver snabbare resultat har det nya arbetssättet också sparat tid för bankens medarbetare.

kalmar-lan-buss-olandsbron.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Kalmars nya containrar

1 nov 2019 digit

Samarbeten över kompetensgrupper, ta hjälp av experter och se till att ha rätt teknikpersonal. Det var några av de viktigaste byggstenarna när Region Kalmar län byggde en containerbaserad plattform via Red Hat Openshift.

arbetsformedlingen-kö.jpg
video

Fler i jobb med Openshift

31 okt 2019 digit

Förra året kom beskedet att Arbetsförmedlingen minskar antalet handläggare med 4 500 personer och digitala lösningar blev ännu mer efterfrågade. Openshift och ett agilt arbetssätt hjälper Arbetsförmedlingen att påskynda sina leveranser att matcha jobbsökare och arbetsgivare.

tjej-idc-cloud.jpg

IDC guidar molnresan

17 okt 2019 digit

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

tax-skatteverket.jpg
video

Snabb skatt med Openshift

9 okt 2019 digit

Med Skatteverkets Openshift-plattform jobbar it rekordsnabbt med utveckling. Funktionen skatteberäkning blev en succé och nu väntar nya team på att starta. Dessutom har det nya arbetssättet inneburit att Skatteverket är en het arbetsplats för jobbsökare.

java-kaffe-.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Red Hat – Javas bästa vän

4 okt 2019 digit

Programspråket Java körs i 15 miljarder produkter och används bland annat för att få bilar, datorer och andra uppkopplade prylar att fungera. Företag och myndigheter väljer Red Hats Java-support OpenJDK av flera skäl. 

logga-red-hat.jpg

Rekordköpet är klart

12 jul 2019 digit

IBM har nu slutfört förvärvet av Red Hat för cirka 34 miljarder dollar, vilket är den dyraste mjukvaruaffären i historien. Transaktionen stängdes den 9 juli 2019.