Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI spårar alzheimer

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 oktober 2020 digit

Ai Alzheimer

Vi behöver desperat mer forskning av det här slaget, med tanke på att Alzheimers sjukdom orsakar hjärnförändringar upp till 15 år innan symtom visar sig, säger Fiona Carragher, forskningschef på Alzheimer's Society i Storbritannien.

En teckning på när två barn stjäl kakor bakom en diskande mamma används av AI för att upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede. AI-systemet använder natural language processing, NLP, för att analysera röstprover på när personer beskriver teckningen.

Den upptäcker subtila språkförändringar, exempelvis grammatiska fel, som indikerar en kognitiv nedsättning. Därefter förutsäger den om friska personer kan komma att få sjukdomen.

Kaka Teckning

AI-systemet analyserar hur personer beskriver teckningen på barnen och mamman.

Att få en tidig demensdiagnos är avgörande för att kunna leva väl med tillståndet. Befintliga behandlingar är mer effektiva ju tidigare människor får dem. Samma sak gäller för potentiella nya behandlingar, som även kan vara effektivare innan symtom börjar synas, säger Fiona Carragher.

AI-modellen är utvecklad av IBM Research och läkemedelsföretaget Pfizer.

Det viktigaste fyndet är att vi med 70 procents säkerhet, sju år före en klinisk diagnos, kan säga att människor kommer att utveckla Alzheimers sjukdom. Även om du inte kan påverka sjukdomsförloppet kan du förbereda dig och och hantera ditt liv bättre, säger Ajay Royyuru på IBM Healthcare Research.

Senaste nytt

Molnhype av corona

25 november 2020

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Spioner i dammsugaren

25 november 2020

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Golfa med 3D-print

24 november 2020

Cobra har tillsammans med HP tagit fram världens första 3D-printade golfklubba. Lanseringen sägs vara början på stora förändringar inom sporten.

Revision av RPA

24 november 2020

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Krav på distansjobb

23 november 2020

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Framtidens drönare

23 november 2020

I projektet Nordic Drone Initiative gå de nordiska länderna samman för att driva på utvecklingen av drönare. Det gäller både gods- och passagerartransporter och kan handla om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept.