Af:s snabba datorbyte

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

– Det viktigaste för oss är säkerheten och att hålla tidsgränsen 16 timmar från felanmäld dator till utbyte på våra kontor i hela Sverige. Datorerna utgår från Växjö och det är ungefär 165 mil till Kiruna och det kontor som ligger längst norrut, säger Lars-Johan Annerfors, produktägare hårdvara arbetsplats på Arbetsförmedlingen.

För drygt tre år sedan gjorde Arbetsförmedlingen, Af, en upphandling av pc och i avtalet ingår en swap-tjänst för snabba byten av trasiga enheter. Af har cirka 11 500 medarbetare, och ungefär 500 datorer finns hela tiden i transit för medarbetare som slutar eller som ersättning för utrustning som inte fungerar.

Miljö och säkerhet

För en organisation som har verksamhet i hela landet, en genomgripande miljöpolicy och mycket höga krav på säkerhet är så snabba byten utmanande på flera sätt.

Av miljöskäl är flyg aldrig ett alternativ.

– Vi har tvåfaktorautentisering och varje dator är dedicerad till en medarbetare. Datorerna kan inte bara tas från hyllan och skickas iväg. Helt rena och blankoraderade burkar och image som är max två veckor gammal är krav, och allt ska installeras från scratch när vi sätter igång processen.

– All installation sköts i Växjö och därifrån skickas datorerna med samordnad, miljövänlig lastbilstransport till resten av Sverige. Av miljöskäl är flyg aldrig ett alternativ. Vare sig utrustningen ska till Malmö eller Kiruna är det totalt 16 timmar som gäller.

Avlånga Sverige

Just leveranserna är den mest utmanande delen av swap-tjänsten.

– Vi har jobbat mycket med transportdelen och att optimera tidsintervallen från prestaging till att få tag i användaren på plats. Det är norr om Sundsvall som vi ser en del problem kopplat till leveransen. Väl i Sundsvall är det fortfarande 10 timmar till Kiruna, för att ta ett exempel. Men på det hela taget har det fungerat bra, men det är alltid en utmaning att hålla överenskommen tid.

Vilka är dina råd för en bra swap-tjänst?

– Våra säkerhetskrav gör det bäst att swappa från en ort, men det kan vara olika för olika organisationer. Samma sak med transporterna, och vilka alternativ som finns givet organisationens miljömål. Det är också viktigt att alltid kunna spåra sändningen, om något skulle hända på vägen, säger Lars-Johan Annerfors.

6 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng