Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Snabbladd för elbilar

Elbilsparkering

Om Sverige ska ha 1 miljon elbilar 2030 så krävs det snabb och smart laddning av bilarna. En KTH-student kan ha knäckt koden och har tagit fram en lösning som har fått godkänt från Svenska kraftnät.

– Genom att skjuta upp laddningen av bilarna till exempel till klockan 23 på kvällen, när elförbrukningen är lägre och elen billigare, minskar laddningskostnaden med 10 till 20 procent, säger Jacob Dalton, som lanserade innovationen i sin masterexamen vid KTH. 

För att nå målet med 70 procent minskade utsläpp i transportsektorn 2030 räknar Vattenfall med att det krävs ungefär 1 miljon elbilar i Sverige. Av den orsaken är det viktigt att kunna reglera frekvensen i elnätet, därför att om alla bilar laddas samtidigt ställer det höga krav på elnätets kapacitet.

Tillgång och efterfrågan

Elkraftsystemet behöver en balans mellan tillgång och efterfrågan. I dagsläget är det kundernas efterfrågan som styr och tillgången på el som kontrolleras, men i och med att förnybar energi, exempelvis sol och vind, inte kan stängas av behöver man börja kontrollera efterfrågan istället. Det menar Jacob Dalton och det är här som hans examansarbete kommer in.

– Laddningen slås av och på automatiskt på ett optimerat och orkestrerat sätt för att stabilisera elnätet. Det här är en nyckelbit i pusslet för att åstadkomma 100 procent förnybar energi. Om vi ska nå dit måste vi göra just detta, kontrollera flexibel förbrukning. 

Förenklat kan man säga att lösningen går ut på att elbilsbatterierna laddas när tillgången på el är hög och laddningen stängs av när tillgången på el är låg. Laddningskonceptet lämpade sig väl för elbolaget Tibber som numera kör det skarpt mot kunder som vill minska sin elkonsumtion, och där Jacob Dalton nu arbetar. 

I dagsläget är det omkring 1 000 elkunders billaddare i mitten av Sverige som nyttjas samtidigt för att balansera elnätet. Laddningskostnaden kan bli ännu lägre om fler bilar ansluter sig.

Källa: KTH

9 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Digit Hub stödjer automation i Skåne

17 maj 2021

Flödesdata i Landskrona och automatiserade processer för möbeltillverkningsföretaget Vilax. Det är två digitaliseringsprojekt som nu får stöd av initiativet Digit Hub. Beslut om stöd till nya projekt fattas under hösten 2021 och verksamheter kan redan nu anmäla sitt intresse.

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.