AI gör Stena hållbart

Stena 960640

Stena Line minskade under 2019 sina koldioxidutsläpp totalt och per transporterat ton ombord på fartygen. AI-assistans och mer energieffektiva fartyg är några av anledningarna till att rederiet nu är tio år före den internationella sjöfartens utsläppsmål.

Vi har under de senaste tio åren genomfört fler än 320 energieffektiviseringsåtgärder och investerat i nya och mer energieffektiva fartyg varav två har gått i trafik på Irländska Sjön nu under våren. Vi har också löpande utbildat våra kaptener i att köra bränslesnålt och punktligt och under 2019 fick de hjälp av en ny assistent, artificiell intelligens, säger Erik Lewenhaupt, hållbarhetschef på Stena Line.

Stena Line har minskat sina utsläpp med 1,7 procent, vilket motsvarar 24 000 ton koldioxid. Per transporterat ton ligger minskningen på 3,6 procent, vilket ska vara resultatet av mer energieffektiva fartyg. Det visar bolagets nya hållbarhetsöversikt A Sustainable Journey.

Smart väg med AI

Artificiell intelligens hjälper Stena Lines nyaste fartyg att förutspå den mest effektiva vägen att ta sig fram, vilket ska minska bränsleförbrukningen med 2 till 3 procent per resa. Under 2020-2021 ska teknologin bli standard på alla bolagets fartyg.

Men hållbarhetsarbetet är inte slut här, utan rederiet har en övergripande vision att bli fossilfritt till 2050.

Vi arbetar parallellt med att minska våra fartygs bränsleförbrukning och utsläpp till både luft och vatten, samtidigt som vi utvärderar morgondagens bränslen. Vi har ett flertal pågående projekt inom alternativa bränslen, såväl metanoldrift som batteridrift, och planerar att lansera en helt batteridriven färja senast 2030.

Källa: Stena Line

4 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Stena Line

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng