Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oracle + Tiktok

Två Tjejer Posear För En Selfie Mot Gul Bakgrund
Molntjänstbolaget Oracle blir Tiktoks teknikpartner för den amerikanska marknaden. Det är en uppgörelse som ser ut att ha mer politiska än affärsmässiga motiv.  

– Samtidigt som jag kan se fördelen för Oracle från ett molntjänstperspektiv, är det svårt att inte fundera över hur mycket av den här förhandlingen som vilar på politiska grunder snarare än tekniska, säger Carolina Milanesi, medarbetare på den Silicon Valley-baserade research-bolaget Creative Strategies.

Sedan Donald Trump meddelade att kinesiska appen Tiktok skulle förbjudas i USA, har det rått spekulationer om köpare. Nu talar mycket för att det amerikanska molntjänstföretaget Oracle går in som partner till Tiktok för den amerikanska marknaden och blir vad Oracle själva beskriver som en trusted technology partner.

Tiktok, med ungefär 100 miljoner användare i USA, har å sin sida lämnat in ett förslag till USA:s finansdepartement om en amerikansk samarbetspartner, utan att nämna Oracle vid namn. I kinesiska medier beskrivs det som att Oracle inte kommer att få tillgång till källdatat från Bytedance, bolaget som äger Tiktok.

Det finns underliggande geopolitik som styr.

Oracle politiskt passande

Bakgrunden till Vita Husets aversion till Tiktok handlar om att USA vill hindra kinesiska bolag från att samla in data om amerikanska medborgare och företag.

Att Oracle kan bli det bolag som hanterar Tiktok i USA har många experter ställt sig frågande till, i första hand eftersom bolagets huvudverksamhet är att driva molntjänster, snarare än plattformar för sociala medier.

Men Oracle har lång erfarenhet av att hantera känslig data. Bolagets första större kund var CIA och bland kunderna återfinns både det amerikanska flygvapnet och flottan. Dessutom är ägaren och grundaren Larry Ellison supporter av Donald Trump och har hållit valkampanj i sitt hem i Kalifornien för att stödja presidenten i det kommande valet. 

– Jag tycker Oracle är ett jättebra bolag och jag tycker att ägaren är en fantastisk kille. Han är en fantastisk person och jag tror Oracle är ett bolag som skulle kunna klara av att hantera Tiktok, sa Donald Trump i augusti.  

Chris Stokel-Walker, författare till en ännu opublicerad bok om Tiktok, tror att det potentiella politiska förtroendet för Oracle som bolag kan ha varit avgörande för affären.

– På ytan är Oracle och Tiktok osannolika samarbetspartners. Oracle är ett ganska tråkigt business-to-business-bolag medan Tiktok är en app för unga. Men det finns underliggande geopolitik och om Trumps farhågor kring Tiktok är grundande i säkerhetsfrågor kan Oracle vara ett säkert kort, säger Chris Stokel-Walker

Källa: BBC

15 september 2020 Uppdaterad 15 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.