Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ökat tryck på AI

Globala investeringar inom AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren och gå från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det anser analysföretaget IDC. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 1 september 2020 digit

Skor På Orange Bakgrund

AI kommer att vara en viktig del när organisationer går igenom sin digitala transformation och ska förbli konkurrenskraftiga i den digitala ekonomin. Den sammansatta årliga tillväxttakten, CAGR, för perioden 2019 till 2024 kommer att vara 20,1 procent. 

Två av de största drivkrafterna för att föra in AI är att kunna leverera en bättre kundupplevelse och att hjälpa de anställda att bli duktigare på sina jobb. 

Företag kommer att införa AI, inte bara för att de kan, utan för att de måste. Artificiell intelligens är det som kommer hjälpa företag att kunna vara agila och innovativa. De som blir AI-drivna kommer bland annat ha förmågan att konvertera data till kunskap, säger Ritu Jyoti, program vice president AI på IDC. 

Bank och detaljhandel är de branscher som kommer att investera mest pengar på AI-lösningar de kommande åren. I detaljhandeln kommer stort fokus ligga på en förbättrad kundupplevelse genom exempelvis chattbottar och verktyg som gör rekommendationer. Bank och finans kommer å sin sida att framförallt investera mycket pengar på bedrägerianalyser. 

För många branscher har covid-19 orsakat vissa förseningar vad gäller AI-implementationer. Andra har tänkt att inget ont som inte för något gott med sig, och sett en möjlighet att genom AI bli mer motståndskraftiga och agila på lång sikt. AI fortsätter att vara viktigt i återhämtningen från coronaviruset och kommer att hjälpa många företag att göra om eller förbättra framtida inkomstströmmar och verksamheter, säger Stacey Soohoo, research manager på IDC. 

Källa: IDC

Senaste nytt

Nya emojis

25 september 2020

Ett hjärta med bandage, en könsneutral person och en emoji som andas ut. Det är några av de nya figurerna som kommer 2021.

Chans till Guldäpple

25 september 2020

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserad app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.