Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ökat tryck på AI

Skor På Orange Bakgrund

Globala investeringar inom AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren och gå från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det anser analysföretaget IDC. 

AI kommer att vara en viktig del när organisationer går igenom sin digitala transformation och ska förbli konkurrenskraftiga i den digitala ekonomin. Den sammansatta årliga tillväxttakten, CAGR, för perioden 2019 till 2024 kommer att vara 20,1 procent. 

Två av de största drivkrafterna för att föra in AI är att kunna leverera en bättre kundupplevelse och att hjälpa de anställda att bli duktigare på sina jobb. 

Företag kommer att införa AI, inte bara för att de kan, utan för att de måste. Artificiell intelligens är det som kommer hjälpa företag att kunna vara agila och innovativa. De som blir AI-drivna kommer bland annat ha förmågan att konvertera data till kunskap, säger Ritu Jyoti, program vice president AI på IDC. 

Bank och detaljhandel är de branscher som kommer att investera mest pengar på AI-lösningar de kommande åren. I detaljhandeln kommer stort fokus ligga på en förbättrad kundupplevelse genom exempelvis chattbottar och verktyg som gör rekommendationer. Bank och finans kommer å sin sida att framförallt investera mycket pengar på bedrägerianalyser. 

För många branscher har covid-19 orsakat vissa förseningar vad gäller AI-implementationer. Andra har tänkt att inget ont som inte för något gott med sig, och sett en möjlighet att genom AI bli mer motståndskraftiga och agila på lång sikt. AI fortsätter att vara viktigt i återhämtningen från coronaviruset och kommer att hjälpa många företag att göra om eller förbättra framtida inkomstströmmar och verksamheter, säger Stacey Soohoo, research manager på IDC. 

Källa: IDC

1 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.