Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Varning för mejl

Polisen

Säkerhetsexperter på Proofpoint har detekterat två stora bluffutskick där hackare kapat mejladresser från polisen och SEB. På så sätt försöker de lura personer att installera trojanen NanoCore.

– Sedan i mars i år har Proofpoint identifierat gruppen bakom attackerna. Den går under namnet TA2719 och har specialiserat sig på att skräddarsy NanoCore-utskick på olika språk. Proofpoint skyddar från den här typen av attacker när vi upptäcker att de riktar sig mot våra användare, säger Örjan Westman, Nordenchef på Proofpoint.

Det senaste mejlet från juli uppgavs komma från SEB med adressen nofifications@seb.se och med texten: På begäran av den betalande banken. Detta informerar dig om att en betalning har planerats till ditt bankkonto med check. Här är informationen om transtaktionen. Därefter följer betalningsuppgifter samt en uppmaning att mottagaren ska bekräfta att den bifogade informationen stämmer.

Sedan tidigare har Proofpoint även funnit bluffmejl som uppges komma från polisen. Där skickas mejlen med Svenska Polisen som avsändare från adressen invitation@polisen.se och mejlet lyder: Vi hoppas du accepterar detta brev i god tro. Du är inbjuden till Polisens huvudkontor angående en pågående utredning. Granska det bifogade dokumentet för information och kontakta din advokat vid behov.

Köps för 20 dollar

Mejlen har skickats till hundratals mottagare, bland annat till mäklare samt företag inom tillverkning och finans. Utskicken innehåller en bifogad .iso-fil som installerar remote access-trojanen NanoCore, vilket gör att aktörer helt kan ta över det infekterade systemet. Där kan de stjäla data som känsliga filer, finansiella uppgifter och lösenord. NanoCore säljs på olika nätforum för omkring 20 dollar.

Källa: Proofpoint

11 augusti 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Mostphotos

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.