Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Varning för mejl

Säkerhetsexperter på Proofpoint har detekterat två stora bluffutskick där hackare kapat mejladresser från polisen och SEB. På så sätt försöker de lura personer att installera trojanen NanoCore.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 11 augusti 2020 säkerhet

Polisen

– Sedan i mars i år har Proofpoint identifierat gruppen bakom attackerna. Den går under namnet TA2719 och har specialiserat sig på att skräddarsy NanoCore-utskick på olika språk. Proofpoint skyddar från den här typen av attacker när vi upptäcker att de riktar sig mot våra användare, säger Örjan Westman, Nordenchef på Proofpoint.

Det senaste mejlet från juli uppgavs komma från SEB med adressen nofifications@seb.se och med texten: På begäran av den betalande banken. Detta informerar dig om att en betalning har planerats till ditt bankkonto med check. Här är informationen om transtaktionen. Därefter följer betalningsuppgifter samt en uppmaning att mottagaren ska bekräfta att den bifogade informationen stämmer.

Sedan tidigare har Proofpoint även funnit bluffmejl som uppges komma från polisen. Där skickas mejlen med Svenska Polisen som avsändare från adressen invitation@polisen.se och mejlet lyder: Vi hoppas du accepterar detta brev i god tro. Du är inbjuden till Polisens huvudkontor angående en pågående utredning. Granska det bifogade dokumentet för information och kontakta din advokat vid behov.

Köps för 20 dollar

Mejlen har skickats till hundratals mottagare, bland annat till mäklare samt företag inom tillverkning och finans. Utskicken innehåller en bifogad .iso-fil som installerar remote access-trojanen NanoCore, vilket gör att aktörer helt kan ta över det infekterade systemet. Där kan de stjäla data som känsliga filer, finansiella uppgifter och lösenord. NanoCore säljs på olika nätforum för omkring 20 dollar.

Källa: Proofpoint

Senaste nytt

Nya emojis

25 september 2020

Ett hjärta med bandage, en könsneutral person och en emoji som andas ut. Det är några av de nya figurerna som kommer 2021.

Chans till Guldäpple

25 september 2020

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserad app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.