Säkra sommartips

Sommar Semester Tips

Dela inte dina semesterbilder med alla, skippa öppna trådlösa nätverk och säkerhetskopiera och uppdatera dina enheter. Det är Internetstiftelsens tips för en säkrare sommar.

– Många bedrägerier går ganska enkelt att genomskåda om man bara tar det lugnt och tänker efter en gång extra. Vad gäller stulna eller trasiga mobiler och datorer så går de att ersätta materiellt, men att exempelvis förlora bilder eller dokument som inte finns någon annanstans är inte roligt. Det är värt att vidta några åtgärder som kan bespara mycket sveda och värk, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Mobilen är konstant närvarande under semestern, om det inte är för att ta bilder eller lyssna på sommarprat så behöver du kanske ibland navigera dig fram på vägarna. Men användningen av dator och mobil är som bekant inte helt riskfri. Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, har ett antal semestertips för att minska risken att bli drabbad samt minimera skadan.

Det första tipset är att inte dela semesterbilder helt fritt.

– Om du har ett öppet konto och delar med dig av semesterupplevelser är det som att skicka en inbjudan till brottslingar som säger att ditt hem står tomt. Se över säkerhetsinställningarna på dina sociala plattformar.

Unika lösenord och platsspårning

Det är också viktigt att uppdatera, säkerhetskopiera och platsspåra dina enheter. Håller du din mobil och dator uppdaterad har du bättre förutsättningar när nya säkerhetsluckor uppenbarar sig.

– Och om du blir bestulen, eller bara råkar tappa mobilen eller datorn så att den går sönder, kommer du att tacka dig själv att du har säkerhetskopior. Det går också att spåra förlorade enheter och även radera deras data på distans, om du aktiverar den funktionen i förväg.

Var noga med att ha unika lösenord till olika tjänster och konton, annars kan du förlora kontrollen över alla dessa om ditt lösenord läcker och publiceras i en databas. Om du har problem med att komma ihåg flera lösenord så kan du använda en lösenordshanterare. Och om du har möjlighet, använd tvåstegsautentistering.

Mobilsurf mot trådlösa nätverk

Använd inte öppna trådlösa nätverk i onödan, då finns möjligheten att andra kan se exempelvis vilka hemsidor du går in på, vilka lösenord du använder och innehållet i mejlen du skickar. Om du behöver nyttja ett öppet nätverk ska du bara syssla med oskyldigt surfande.

– Även om ett trådlöst nätverk är lösenordsskyddat och krypterat finns det en risk för intrång om det inte är du själv eller någon du litar på som har satt upp det. Använd hellre din egen mobilsurf, och behöver du använda datorn är det bättre att dela internetåtkomst från mobilen, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Källa: Internetstiftelsen

1 juli 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng