Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så hackas Sverige

Midsommarstång Sverige

De vanliga bedrägeribrotten minskar för första gången på evigheter samtidigt som staters cyberkrigsföring utvidgas och växer. Allt vanligare blir det även med attacker mot personer, inte teknik, vilket gör den basala cyberhygienen än mer viktig. Det menar företrädare från polisen, Statsrådsberedningen och Microsoft under Framtidsarenan.

Under de senaste 15 åren har bedrägeribrotten ökat enormt, men från december förra året ser bedrägeribrotten, för första gången sedan jag föddes, ut att bli färre. Covid-19 kan ha hjälpt till, men utvecklingen gick faktiskt att se redan innan, vilket vi såklart hoppas på ska hålla i sig, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie, Polisens Nationella IT-brottscentrum.

Under Framtidsarenan arrangerade Microsoft ett panelsamtal om cybersäkerhet med titeln Hur ser de digitala hoten ut mot Sverige och hur kan vi arbeta för att minska dem? Samtalen kretsade kring alltifrån bedrägerier, cyberkrigsföring och AI till hur man som privatperson och företag bäst skyddar sig. Först ut var bedrägerifrågan. 

– Av de cirka 250 000 anmälda bedrägerierna förra året gjordes närmare 80 procent via internet, men här ser vi nu alltså ett trendbrott. Vad gäller den allmänna minskningen av bedrägerier är det ännu svårt att säga varför, men den coronarelaterade minskningen kan ha många förklaringar. En är att organiserade kriminella inte kan resa mellan länder för att begå bankomatattacker och dylikt. Det kan också bero på att allt fler är mer vaksamma då man sitter i sitt eget hem och utför sitt arbete, säger Jan Olsson. 

Stat mot företag

Närvarade gjorde även Erik Windmar, cybersäkerhetskoordinator på Statsrådsberedningen, som just nu är i färd med att inrätta Sveriges nya cybersäkerhetscenter, som ska vara igång innan årets slut.

Tanken är att centret ska stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot samt agera stöd till både privat och offentlig sektor. För om bedrägerier går ned är inte nödvändigtvis utvecklingen densamma vad gäller cyberkrigsföring.

Många länder blir allt bättre på cyberkrigsföring. Man har insett att det är mycket enklare att sitta i sitt eget territorium när man angriper andras och det handlar bland annat om att stjäla stats- och affärshemligheter.

Vi har sett länder som har stulit företagshemligheter, satt upp ett företag med samma affärsmodell och konkurrerat ut det. Vi ser även länder som tittar på vår kritiska infrastruktur och ser över vad man kan angripa. Här tror vi även att våra första cybersoldater kan bli ett bra tillskott för att hjälpa till i arbetet.

Jan Olsson håller med om att problemen är stora inom det här området.

Vi ser att attackerna inte bara är stat mot stat, utan även stat mot företag. Det har bland annat hittats skadlig kod i kärnkraftverk, Ukrainas energiförsörjning har slagits ut och Johannesburg har släckts ned med hjälp av ransomware.

Vi ser fullskaliga attacker, som än så länge bara nosar på ytan. Skulle det här sättas i system kan det orsaka oerhört stor skada. Sverige är inte lika drabbade än, men att det även kan ske här måste tas med i beräkningen.

Cyberhygien och involvering

Från företagssidan deltog Sandra Barouta Elvin, National Security Officer, Microsoft, som ser en utveckling där de kriminella alltmer går mot person, inte teknik. Traditionellt har problematiken legat i att hackare använt samma teknik som vi andra, vilket gett en fördel i och med att de vet hur vårt försvar ser ut. Nu är tekniken relativt bra och svårare att angripa.

Det är mycket svårare att skydda sig mot vårt mänskliga beteende och våra brister. Många ligger också efter i säkerhetsarbetet och det finns en stor brist på kompetens.

Tekniken har utvecklats snabbare än politiken, vilket vi snart måste ta tag i.

Har du några tips på hur vi ska skydda oss?

Det första är att ha koll på din grundläggande cyberhygien. Det innefattar att ha koll på din dator, var den är och varför den är skyddsvärd. Ha även koll på dina sårbarheter, vilket innebär skydd mot skadlig kod och frekvent uppdatera dina system. Förlita dig inte bara på traditionella lösenord, för de är sårbara. Se även till att du kan backa upp och återställa din dator, ifall krisen händer.

Ett annat tips är att involvera alla medarbetare. Tro inte att en säkerhetsavdelning kan lösa det här själva. De flesta kan komma runt säkerheten bara genom att skicka ett phishing-mejl, så se till att alla användare vet hur de identifierar sådana och vad de i nästa skede gör åt det, säger Sandra Barouta Elvin.

Vad kommer vi att prata om på säkerhetsområdet om ett år, Erik Windmar?

Tekniken har utvecklats snabbare än politiken, vilket vi snart måste ta tag i. Att vi kan börja programmera gener och celler, vad betyder det? Och AI-frågor, vilken data ska vi ha rätt till och hur får vi använda ansiktsigenkänning? Sådana diskussioner har bara sett sin början. På sikt är det så att om medborgare inte har förtroende för digitaliseringen, så kommer den stanna av och det vill vi inte. Därför måste vi tidigare få in dialogen mellan teknikerna som utvecklar tekniken och politikerna som sätter ramarna. Politiken får inte komma för långt efter här.

Enligt Jan Olsson kan det också bli allt vanligare att AI används vid bedrägeribrott.

– Med hjälp av en AI-röst kan man låtsas att vara någon annan. Om samtalet låter som att det kommer från en person du känner, så är det självklart lättare att falla för det. Allting som gör det säkrare för kriminella att få ut pengar kommer att hända. Det är som en naturlag.

24 juni 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Lampaffär960640

Varning för Insta-hack

7 apr 2021 säkerhet

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Paraply Skydd Microsoft

Skyddet från Microsoft

15 mar 2021 säkerhet

Microsoft fortsätter att satsa på zero trust och det gäller nu inom många olika delar. Under Ignite presenteras nyheter om lösenordsfria inloggningar, verktyg för hotanalys och ny skanning inifrån och ut.

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Flaggan Målade Lite Coolt

Attacken mot MS mejlserver

9 mar 2021 digit

Upp mot 60 000 organisationer kan ha påverkats av attacken mot Microsofts mejltjänst Exchange. Enligt Microsoft är det den kinesiska hackergruppen Hafnium som ligger bakom attacken och nu pressas president Joe Biden att agera.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Sverige Säkerhet

Start för cybercenter

10 dec 2020 säkerhet

Nu är det klart att Sverige får ett cybersäkerhetscenter. Regeringen ger i uppdrag till Säpo, FRA, MSB och Försvarsmakten att inrätta centret som ska förebygga, upptäcka och hantera cyberhot.

Mobiltelefoner Med Säkerhetsmeddelande För Inlogg

MS tvekar om sms

16 nov 2020 säkerhet

Att logga in med hjälp av sms är inte tillräckligt säkert. Det menar Alex Weiner, säkerhetsexpert på Microsoft, som förespråkar flerfaktorsautentisering, men inte via telefonnätet.

Ms Corona 960640

MS plan för säkerhet

10 nov 2020 säkerhet

Microsoft vill göra det enklare att ha koll på regler och förordningar samt upptäcka och svara på cyberattacker. Som en följd av coronapandemin lanserade man på Ignite ett nytt verktyg för regelefterlevnad och ett XDR-skydd som tar hand om bland annat appar, moln och IoT-enheter.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.