Smartare sol-el

Gul Sol Mot Gul Bakgrund

Det ska bli lättare att välja den bästa platsen för förnybara energikällor. Det hoppas forskaren Goran Milutinovic som utvecklat en ny och effektivare metod.

– Genom att automatisera en process av jämförelser av två alternativ i taget så har jag kommit fram till en metod som kan användas för att välja det bästa av en miljon alternativ, eller hur många som helst, säger Goran Milutinovic, forskare i geospatial informationsbehandling vid Högskolan i Gävle.

Den optimala platsen

Det är idag en komplex process som kräver experter att välja ut de mest dugliga platserna för vind-, sol-, och vattenkraft. Enligt Goran Milutinovic är en stor utmaning att den datan om vilka platser som är bäst lämpade inte visualiseras vid användningen av traditionella metoder.

Metoden som Goran Milutinovic har utvecklat blir framförallt förtjänstfull när det finns en stor mängd punkter på ett område som skulle kunna väljas ut, speciellt geografiska informationssystem , GIS, används, där varje punkt på kartan är ett alternativ.

Det kan till exempel handla om att välja ut rätt plats för solpaneler, där avstånd till elnät och solförhållandena är optimala, eller var i dammen det rinner mest vatten per minut och där det därför är bäst att sätta upp ett vattenkraftverk.

– Min förhoppning är att min metod ska kunna användas, i stället för de vanligt förekommande metoder som inte riktigt fungerar. Till exempel när man ska sätta upp solpaneler, vindkraftverk eller bygga en damm, säger Goran Milutinovic.

Källa: Forskning.se

26 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng