Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ojämställda it-event

Kvinna Event Talare

Techkonferenser är framförallt inriktade mot män och är dåliga på att ge en inkluderande upplevelse. Även diskriminering är vanligt, speciellt för icke-vita kvinnor.

I rapporten 2020 Speak Up har Ensono granskat 18 stora it-konferenser från hela världen, samt intervjuat 500 kvinnor från USA och Storbritannien som deltagit på en konferens de senaste 12 månaderna.

I granskningen fann Ensono att bara 8 procent av alla keynote-talare de senaste tre åren var icke-vita kvinnor.

På frågan om kvinnor upplevt diskriminering under eventen svarade 43 procent av alla vita kvinnor ja, av alla icke-vita kvinnor låg siffran på 59 procent. Av dessa 59 procent svarade 63 procent att diskrimineringen var rasistisk och 47 procent könsrelaterad.

Jag har frekvent ignorerats eller antagits vara en sekreterare eller assistent för att jag är kvinna, säger en svarande.

Konferenser designas för män vilket innebär att bland annat podium och projektorer placeras för högt. Även höga barstolar som gör det svårt att bära kjol eller klänning kan vara ett problem.

Det här påverkar kvinnor och gör det mer utmattande, svårt och obekvämt att utföra samma uppgifter som män gör, säger en av forskarna.

Avslutningsvis uppmanar rapportförfattarna it-konferenser att få till en anonym inrapportering av sexuella trakasserier.

Nästan hälften av alla offer och vittnen till sexuella trakasserier rapporterar inte in händelsen, på grund av att de är rädda för repressalier från andra konferensdeltagare.

Källa: Infosecurity-magazine, Ensono

25 augusti 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.