Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Caroline om tiden som man

caroline farberger till vänster och män som förklarar till höger.jpg

Kvinnor spelar bortamatch i ett näringsliv som är skapt av och för män och har därför mindre chans att vinna. Nu drömmer Caroline Farberger, vd Ica försäkringar och tidigare Carl Farberger, om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch.

För ett och ett halvt år sedan gick Carl Farberger hem från sitt jobb som vd för Ica försäkringar. När han kom hem gick han in på Facebook och ändrade sitt namn till Caroline och sitt genus från man till kvinna. Därefter började övergången från man till kvinna.

– Jag är väldigt ödmjuk inför att jag började min karriär i det väloljade spår som fanns utlagt för oss män. Nu vill jag vara med på den förändringsresa som ligger framför oss, säger Caroline Farberger i sitt keynotetal på Women in Tech 2020 i Stockholm.

Dagen därpå gick Carl Farberger som Caroline till arbetet med kjol istället för byxor.

Ett sms

Efter ett år som kvinna gjorde DI ett stort reportage om Caroline Farberger. I samband med det fick hon ett sms från en kvinna som arbetat med henne när hon fortfarande hette Carl.

Kvinnan skrev att hon uppskattade Carolines mod att berätta om sin resa, men att när de hade arbetat tillsammans och Caroline fortfarande var Carl, var det i just hans team där männen sågs som de mest kvalificerade och det var männen som syntes och hördes mest.

Korridoren för acceptabla beteenden är mycket smalare för kvinnor.

– Det kom som en chock, och chocken bestod i att jag ju verkligen trodde att jag stöttade henne när hon jobbade med mig där och då. Jag skämdes. I efterhand har jag frågat henne varför hon inte sa något då. Hon svarade att jag var ju man och skulle aldrig ha förstått.

Sms:et ökade Caroline Farbergers motivation att fortsätta arbeta med dessa frågor. Hon har bland annat förstått att många kvinnor inte vill riskera sin position genom att lyfta obekväma problem, och att många kvinnor därmed accepterar situationer som de inte borde acceptera.

– Jag var en av männen som folk pratade om. Jag var en passiv supporter för jämlikhet, men jag lät inte innebörden av den ojämlikhet som råder, att på riktigt sjunka in. Kanske såg jag den undermedvetet som ett hot.

Livet på manlig pinne

Om någon sa något obekvämt på ett möte kunde Carl Farberger känna att personen bröt harmonin lite. Då sänkte han tonen i rösten, pratade lite starkare, slängde ur sig lite siffror och pratade om faktorer som gjorde sammanhanget mer komplicerat.

Och det fanns flera som honom, som gillade att killgissa sig till saker de inte riktigt hade underlag för att uttala sig om.

Carl Farberger kunde vara sig själv i så gott som alla lägen. Ville han vara beslutsam, då var han det. Varje morgon såg likadan ut: vakna, duscha, välja kostym, gå till arbetet. Oavsett humör.

– Min tes är att män har en betydligt större korridor för accepterade beteenden, medan korridoren är mycket smalare för kvinnor. Kvinnor måste ständigt tänka att de ska vara kvinnor också och framförallt blir de ständigt påminda om hur de ser ut och hur de klär sig.

Inkludering driver företagsvärde

För Caroline Farberger är inkludering och att en organisation tar tillvara på all sorts kompetens, en förutsättning för att arbetsklimatet och näringslivet ska förändras. Hon uppmanar alla män att dela med sig av sina privilegier.

– Gör ni det kommer det innebära bättre beslut och lönsammare företag. Nu är det handling, och inte tanken, som räknas. Om man som man inte är aktivt inkluderande är man omedvetet exkluderande.

För kvinnor gäller det att inte spela alla män i händerna och att motstå frestelsen att härma manliga beteenden, för det är männen själva bäst på.

– Tänk på att ni ständigt spelar bortamatch. Då är det lätt att se vem som har störst chans att vinna i långa loppet. Var istället stolt över den individ du är och lev livet exakt som du vill. Hitta kvinnliga förebilder. Gå om du känner att du är på fel plats och ta vara på när du känner dig inkluderad. Och sist men inte minst: stå på dig så att du får den lön som din utbildning och erfarenhet har gjort dig förtjänt av.

– Tiden är kommen för att förändra spelplanen. Låt oss börja drömma om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch, avslutar Caroline Farberger till stående ovationer från 2 000 deltagare på Women in tech.

12 mars 2020 Uppdaterad 26 mars 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Voister, Adobestock

Rekommenderad läsning

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Bättre Ica med devops

20 apr 2020 digit

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.

saftig hamburgare med många lager.jpg
video

Så kan diabetes förebyggas

16 apr 2020 digit

Över 400 000 svenskar beräknas ha typ-2-diabetes, varav många har fått vetskap om risken redan innan de insjuknade. Sana Alajmovic, vd för Sigrid Therapeutics, förespråkar skatt på socker och digitala lösningar kopplat till hälsa och hoppas att mikrometerstora kiseldioxidpartiklar kan vara en hjälp till hälsa.

orange katt med bandage på huvudet ligger upp och ner på en studsmatta och tittar in i kameran.jpg
video

Bandagera mot bakterier

2 apr 2020 digit

Varje år drabbas miljontals människor av resistenta hudinfektioner och enligt WTO kan antibiotikaresistens komma att vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid. Detta vill Saba Atefyekta, CTO på techföretaget Amferia, tackla med antibakteriella plåster.

etiopiska tallrikar mot ljusblå bakgrund.jpg
video

Kodar för en bättre värld

26 mar 2020 digit

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

tjej knyter rosa löpardojor.jpg

Så tränas en bot

12 sep 2019 digit

Tiden är mogen för att låta en digital AI-kollega sköta både interna och externa rutinfrågor. Men för det krävs en ansvarsfull implementering, transparens och tålamod att testa och testa och testa.

joy-buolamwini-nära.jpg

Risken med partiska algoritmer

16 maj 2019 digit

Ett problem med dagens AI-utveckling är att tekniken oftast designas av vita personer och män. Det menar forskaren Joy Boulamwini som granskat algoritmer inom ansiktsigenkänning hos olika storföretag och där kunnat bevisa att färgade personer och kvinnor misskrediteras. 

vr-glasogon-bland-provror.jpg

VR är forskarens bästa vän

11 maj 2018 digit

Med VR och AR kan forskarna lära mer om allt från framtidens smarta städer till livsfarliga virus. Vi andra kan se fram mot att snart kunna gå på fest eller resa runt världen utan att lämna soffan.