Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Molnplugg i Gästrikland

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.

– När vi på Microsoft gör stora satsningar inom datacenter behöver vi samarbeta och utveckla den lokala kompetens. Därför är det oerhört glädjande att vi tillsammans med Gävle och Sandvikens kommun initierar utbildningsinsatser, säger Therese Treutiger, vice vd, Microsoft Sverige.

Microsoft i Gävleborg

För ungefär ett år sedan offentliggjorde Microsoft planerna på att bygga datacenter i Sandviken och Gävle, efter att bolaget köpt mark sex månader tidigare. Som ett led i det arbetet vill bolaget engagera hela regionen för att satsningen ska bli så lyckad som möjligt.

– Vi kommer under sommaren att dela med oss av delar av äldre datacenter för utbildningsinitiativen. Vi har haft samma arbetssätt på alla platser där vi byggt stora datacenter, både USA och Europa, och med ett lyckat resultat, säger Paul Englis, Principa Program Manager, Microsoft.

Polhemsskolans nya inriktning

För Gävle handlar det initialt om en ny datainriktning på ett av gymnasieprogrammen på Polhemsskolan med start redan i höst. Därefter är planen att succesivt utveckla och expandera utbildningen, beroende på Microsoft utbyggnad och branschens utveckling i stort.

Enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen kan det finnas ett underskott på 70 000 kompetenta medarbetare år 2022. Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun, anser att oavsett hur mycket arbetskraft som Microsoft kommer att behöva i regionen är det nya gymnasieutbildningen ett steg i rätt riktning.

– It-branschen i allmänhet, och molnbranschen i synnerhet, sticker ut som en framtidsbransch. Det finns ingen anledning att inte sätta upp rätt förutsättningar i Gävle för att inte möta de kommande behoven inom områden, säger Åsa Wiklund Lång.      

Högt söktryck

Sandvikens kommun kommer att komplettera med en vuxenutbildning, som både företag och privatpersoner kan vända sig till för vidareutbildning.

– Sandviken har alltid varit en modern industristad. Vi har ett nära samarbete med Sandvik och nu också med Microsoft. Vi kommer att starta en utbildning i slutet av augusti och intresset är stort. Vi hade 50 sökande till de 20 platserna, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandvikens kommun.

1 juli 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

En Bit Av Jordklotet Över Atlantenmed Massa Internettrafik Mellan

Googles nya kabel

10 feb 2021 digit

Google har invigt en ny nätverkskabel mellan USA och Europa. Kabeln Dunant kan skicka uppemot 250 terabit i sekunden och förhoppningen är att den bland annat ska underlätta AI-utveckling.  

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.