Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Fler svenska datacenter

Under 2020 planerar Nodepole att lansera en miljömärkning av datacenter. Fossilfri energi och ett bra läge gör Sverige extra intressant för kommande anläggningar. Det menar Christoffer Svanberg på Nodepole.

– Datacenter är ju en verksamhet som behöver väldigt mycket energi och är också en bransch som befinner sig i en exponentiell tillväxt. Så en större och större andel av världens totala elproduktion går åt till att driva datacenter, säger Christoffer Svanberg, kommunikation- och marknadschef på Nodepole.

– Då är det viktigt att fundera på om datacentret för det första är effektivt som det är, och för det andra att man säkerställer att man laddar sitt datacenter med grön el, och för det tredje var någonstans man placerar det och om man placerar det i en region och en marknad där man har god tillgång till grön energi.

Utan tvekan har Sverige en stor fördel eftersom vår elproduktion i princip är fossilfri.

Var tycker du att man ska placera ett datacenter?

– Globalt växer branschen för datacenter väldigt snabbt och utan tvekan har Sverige en stor fördel eftersom vår elproduktion i princip är fossilfri. Den baseras ju till stor del på vattenkraft, kärnkraft och i allt större utsträckning på vindkraft. Det gör att våra fossila utsläpp i gram koldioxid per kilowattimme är på 12 gram. Vattenkraften är på 0,4 gram, det vill säga i princip noll. I Tyskland är motsvarande siffra 450 gram per kilowattimme.

Vilka utsikter har vi att påverka?

– Jag skulle säga att möjligheten att påverka datacenterindustrin att välja Sverige som expansionsland är väldigt goda. Vi har under de senaste åren haft en fantastisk utveckling i Sverige. Det började redan 2010 med Facebook i Luleå och sedan dess har Amazon byggt ett datacenter i Mälardalen, Google planerar att bygga ett datacenter i Avesta och Microsoft berättade i maj att bolaget ska bygga, sitt mest hållbara datacenter hittills, i Gävle.

Hur ska datacenter bli miljömärkta? 

– Vi tycker att det är viktigt att människor blir medvetna om hur dessa saker hänger ihop och hur det hänger ihop med vår klimatutmaning. Därför har vi tagit fram något som vi kallar för fossil free data. Man kan tänka på det som en Svanen-märkning för datacenter, där datacenteroperatörer som bedriver sina verksamheter på ett hållbart sätt har en möjlighet att visa upp den här märkningen. Samtidigt som kunder i form av myndigheter, företag och andra organisationer får också då en möjlighet att välja hållbara lösningar.

Hur långt har ni kommit?

– Vi är precis i läget att vi har börjat prata med ett fåtal aktörer för att få deras input och höra vad de tycker innan vi räknar med en större lansering någon gång i början av 2020.

7 november 2019 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Grön Streaming Fotboll På En Mobilskärm

Grön streaming – intresset större än någonsin

24 maj 2021 digit

Hela 86 procent skulle byta till en it-leverantör som jobbar för klimatet, och nästan tre fjärdedelar kan tänka sig att betala extra för gröna moln- och streamingtjänster. Det visar en ny undersökning från Node Pole.

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.