Äkta mat med blockkedja

Mat 960640

Mat till ett värde av 300 miljarder dollar kan spåras med hjälp av blockkedja och IoT, vilket skulle innebära att livsmedelsindustrin kan spara drygt 100 miljarder dollar om året. Det visar en ny rapport.

Säkerheten runt livsmedel har varit en enorm utmaning som människor kämpat för i årtionden, säger Arsenly Dain, vd Cointelegraph Consulting.

Bristen på transparens i den globala livsmedelsindustrins leveranskedjor kostar miljarder dollar årligen.

Enligt Cointelegraph Consulting och VeChain, som skrivit rapporten, kan 20 procent av den globala vinförsäljningen vara förfalskad och det finns även stora problem i fiskeindustrin, 

Att IoT används tillsammans med blockkedjan beror på dess positiva synergieffekter. Exempelvis kan temperatursensorer på frysta varor skicka information till blockkedjenätverket och upplysa hela leverantörskedjan. Den här datan används sedan till att säkerställa matens pålitlighet, färskhet och kvalitet.

I rapporten uppskattas att kombinationen av de båda teknikerna kan öka de globala intäkterna för livsmedelsindustrin med 70 miljarder dollar. Dessutom finns det potential att minska utgifterna med upp till 47 miljarder dollar, genom bland annat att motverka förfalskad mat.

Från vår erfarenhet av internationella livsmedelsbranscher och storskaliga spårbarhetsplattformar kan ett införande av blockchain-teknik i livsmedelskedjan skapa långsiktiga fördelar i hela affärsmodellen, säger VeChains vd Sunny Lu.

Källa: Cointelegraph

3 juli 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng