Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lax med blockkedja

Coronapandemin har fått norsk fiskeindustri att påskynda sin digitaliseringen. Utöver blockkedjeteknik för att garantera ursprung finns nu både fjärrdiagnostisering och fjärrmatning på plats. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 25 maj 2020 digit

Lax Fiske Digitalisering

​– Fiskodlare behöver kunna autentisera den levererade fisken, dokumentera väl fungerande odling och registrera att fiskarna mår bra när de anländer och därför har branschen utvecklat lösningar baserade på blockkedja, för att få spårbarhet i alla led, säger Trond Henriksen, ansvarig för vattenbruk på Atea Norge. 

Coronapandemin har lett till att stora delar av Norges fiskeindustri tänker mer långsiktigt och hittar nya digital sätt för att öka hållbarheten. Ett projekt inom samma sfär som den nya blockkedjelösningen handlar om fjärrdiagnostisering av sjuk fisk. För att minska mänskliga interaktioner och hålla social distansering kan nu fiskhälsoveterinären sitta hemma eller på sitt kontor men ändå vara till hjälp i sökandet efter skadad fisk. 

​– Tekniken är idag så pass bra att veterinären på distans kan vägleda personen på plats i hur man ska skära fisken och vad man ska leta efter. 

En stor anledning till de nya lösningarna i norskt vattenbruk är att uppfödarna under våren haft mer tid till att fundera över vilka möjligheter som finns för att förenkla och digitalisera sina processer.

​– Vi ser flera projekt på gång som ökar kunskapen om miljön och fiskens välmående samt leder till effektiviseringar i verksamheten. Framstegen som skett under de senaste fem veckorna hade i en normal situation tagit fem år. 

Automatisering och data

En annan nyhet är fjärrmatning av odlad fisk vilket ett antal företag har infört. Från baser på land kan anställda via skärmar följa fiskarna och mata dem vid behov. Det här lär bli allt mer utbrett framöver och kommer även att generera mycket mer data till verksamheten. 

​– Automatiseringen av branschen har fått ett uppsving vilket skapar en positiv ekonomisk påverkan och kan förbättra konkurrenskraften. Dessutom kan företag nu hämta ut mer data från driften, vilket även det kan öka effektiviteten i Norges fiskenäring. 

Även Geir Bornö, avdelningschef för fjärrdiagnostik på norska Veterinärinstitutet, uppskattar de nya innovationerna och ser dem som en naturlig följd av teknikens utveckling. Dock vill han vara tydlig med att det fortsatt finns stora värden av fysiska besök, exempelvis vad gäller diagnostisering av sjuk fisk. 

​– Jag ser diagnoser på distans som ett komplement till fysiska besök. Det är under besök på plats som vi får en fullständig bild av fiskhälsosituationen. Dessutom har vi regelverk att förhålla oss till som kräver besök ute på anläggningarna, säger Geir Bornö.

Rekommenderad läsning

Folk På Stan

Säkerhet för 500 mdr

21 jan 2021 säkerhet

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Dator 960640

Pc toppar

12 jan 2021 digit

Försäljningen av datorer ökar med 13 procent, vilket är den kraftigaste ökningen sedan 2010. Coronapandemin tros ha en stor påverkan på utvecklingen.
Munskydd Ansiktsigenkänning

Igenkänning som funkar

11 jan 2021 digit

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Mun 960640

Nyorden 2020

8 jan 2021 digit

Cli-fi, zoombombning och kanskeman är några av de nya orden som vi fick bekanta oss med under 2020. Men har du koll på vad en lesserwisser och zombiebrand är?

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Vasaloppet Ibm

Målgång med IBM

8 okt 2020 digit

IBM Think Nordic innebar premiär för Vahid Zohali, som tillträdde som Sverige-vd i förra veckan. På temat transformation är Vasaloppet ett konkret exempel som i år genomförde virtuella lopp och därmed lockade nya deltagare.

Covid19 Tracker

Faran med smittspårning

29 sep 2020 säkerhet

Forskare i Sverige och Danmark har hittat svagheter i digitala verktyg för spårning av covid-19. Datahanteringen och integriteten är två problem med de offentligt finansierade apparna.

Handla Mat Helsingborg

Tinder för hjälp

7 sep 2020 digit

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

Coronavirus Apple Mobil

Apple smittspårar

3 sep 2020 digit

Apple låter sina Iphones utföra smittspårning för covid-19 utan en officiell extern app. Vid installation av programuppdateringen iOS 13.7 finns funktionen på plats.