Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cisco med ögon på bollen

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Cisco 10 juni 2020 digit

– Som för alla är det här en väldigt annorlunda och tuff period. Det är något som vi inte upplevt tidigare, och i synnerhet när det kommer väldigt nära en blir det ännu mer påtagligt. För Sveriges del känns det som att vi har agerat på ett bra sätt under omständigheterna.

Hur har Cisco agerat?

– Vi ställde om ganska fort. Sedan drygt två månader tillbaka arbetar 98 procent av alla 75 000 Cisco-anställda hemifrån. Det är helt klart en ordentlig omställning, men det ska sägas att vi var ganska förberedda eftersom ungefär 60 procent av våra medarbetare arbetar på distans i någon form sedan tidigare.

Hur är det att leda ett bolag under de här omständigheterna?

– Först och främst saknar man ju sina kollegor, mycket mer än vad man tror kanske. Det finns ett stort uppdämt behov av att träffa kollegor, partners och kunder förstås, även om många saker fortfarande går att göra effektivt. Det spontana snacket vid kaffeautomaten är lätt att förlora, men då får man hitta sätt att sätta upp informella kaffemöten via video till exempel, även om det blir annorlunda.

– Det ställer högre krav på ledarskapet där du försöker hitta sätt att vara närvarande utan att vara det fysiskt. Det är en sådan sak som är lätt att säga och svårare att genomföra. Vi tar denna situation på olika sätt och det är mer jobbigt för vissa. Att då stanna upp och fråga hur någon mår blir ännu viktigare.

Vi måste komma ihåg att det kommer att bli bra.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Att vara positiv tror jag är oerhört viktigt just nu. Jag är resultatorienterad och jag försöker värna om mitt team.

Cisco var rätt snabba med lösningar för skola, vård och omsorg. Berätta mer om det.

– Vi har gjort flera saker. Vi var snabbt ute globalt att hjälpa våra kunder i det här läget med att göra våra lösningar kostnadsfria, framförallt våra samverkans- och säkerhetslösningar för att möjliggöra säkert och effektivt distansarbete. Sen insåg vi ganska snabbt att vi har ett väldigt välutrustat kontor med videolösningar, men när vi ändå inte är på kontoret gör ju de oerhört mycket mer nytta någon annanstans. Det kom som ett initiativ från ett av teamen, att ta videosystemen som vi har på kontoret i Stockholm och låna ut det till äldreboende.

Tror du detta kommer leda till en teknikförändring för den äldre generationen?

– Det tror jag, men det kommer inte stanna där. Detta kommer att accelerera digitalisering överlag. Distansarbete, till exempel, har ju fått en ny innebörd för oss alla. Vi hade talat om det mycket innan, men nu har ju alla mer eller mindre tvingats till det. Jag är helt övertygad om att detta kommer att öka digitaliseringstakten.

Hur kommer framtidens äldreomsorg se ut?

– Det kommer att vara vanligare med fler digitala lösningar i alla fall, även om det alltid kommer att vara olika grader av anpassning.  

Ser du exempel på hur saker och ting går snabbare i ljuset av krisen?

– Absolut. Det finns initiativ som man försökt få igenom en längre tid som nu går mycket snabbare. Sedan är det också fascinerande att se viljan av hur vi verkligen hjälper till, och att bidra och göra skillnad. Det är fantastiskt.

Är det något du ser nu med det nya sättet att arbeta som du tar med dig?

– Ganska mycket, tror jag. Först och främst tror jag det blir viktigt för alla att ganska kritiskt ifrågasätta varför vi gör saker och hur vi har gjort saker och ting. Jag är ganska övertygad om att affärsresandet inte kommer att återgå till vad det var utan vi kommer att nyttja teknik på ett smartare sätt framöver.

Cisco Per Pod Proffe

Kalle Hultenheim, Lisa Nore och Per Samuelsson.

Hur går Ciscos transformation?

– Den går bra. Vi måste hela tiden komma ihåg varför vi gör den. Anledningen och syftet är att skapa mer nytta för våra kunder och vi behöver förändra oss för att göra det så bra som möjligt. Här är det en kombination av hårdvara, mjukvara och tjänst som gör att kunden kan tillgodogöra sig den fulla potentialen utav lösningarna. Vi har kommit en bra bit på resan, men det finns självklart mycket mer att göra.

Är kunder idag tillräckligt skyddade?

– Överlag läggs det varken tillräckligt med tid, energi eller investeringar på säkerhetsområdet. Vi har talat ganska länge om vikten av att digitalisera säkert. Att bara digitalisera utan att tänka på säkerhet är enormt riskabelt. Och det enda vi vet säkert, tyvärr, är att hotbilden ökar och antal intrångsförsök ökar. Därför är det otroligt viktigt att få med säkerhetsaspekten från start på digitaliseringsresan och bygga in säkerhet i plattformen från grunden.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag gillar att åka skidor och att spela golf. Annars försöker jag hitta sätt att koppla av och försöker vara ute och gå lite. Men gärna på golfbanan. Jag är gärna ute och tränar, det får jag villigt erkänna. Men jag är förstås också mycket med min familj och mina vänner.

Är vi för mycket med familjen nu under coronapandemin?

– Det blir absolut annorlunda och intensivt. Men det innebär ju också möjligheter att göra sådant med familjen som kanske annars inte hinns med. Mina döttrar har börjat spela golf nu till exempel, och det tycker pappa är roligt.

Vi pratar mycket om att välja och ha mod. Hur tycker du beslutsfattare tar sig an det?

– Det finns många olika val, men jag är helt övertygad om att vi måste våga välja väg. Även om läget är tufft är besluten vi fattar nu avgörande för om vi kommer att lyckas över tid eller inte. Min övertygelse är att det är otroligt viktigt att ta beslut nu och att göra förändring för att skapa förutsättning för att lyckas framåt. Även om vi befinner oss i en kris nu måste vi komma ihåg att det kommer att bli bra.

Rekommenderad läsning

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Plattor 960640

Covid hjälper plattor

11 feb 2021 digit

Marknaden för plattor gick upp med 18 procent under 2020. Ökningen är en följd av coronapandemin då många letade efter billigare alternativ till bärbara datorer.

Vaccin Corona

Facebooks antivaxx

10 feb 2021 digit

Facebook förbjuder vaccinmotståndares försök att sprida desinformation om covid-19. Bland annat är det inte tillåtet att skriva att coronavaccinet är farligare än viruset, att det är giftigt eller att vaccinet kan orsaka autism. 

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Sverige Covid

MSB:s uppmaning

2 feb 2021 säkerhet

Förra året tog MSB emot 286 rapporter om allvarliga it-incidenter på statliga myndigheter. Det är en minskning jämfört med tidigare år. Nu uppmanar MSB att myndigheter ser över incidenthanteringen och rapporteringen, samt att analysera beroendet till externa leverantörer.

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Folk På Stan

Säkerhet för 500 mdr

21 jan 2021 säkerhet

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Tecknad Bild På Bloddroppe

Sekundsnabbt covidtest

18 jan 2021 digit

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.