Allt mer digg
Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.
– Svensk offentlig sektor saknar fortfarande förutsättningar för det som krävs för att leva upp till regeringens högt ställda mål om att bli bäst i världen på att dra nytta ur digitaliseringen. Men utvecklingen är lovande och vi har tagit ett steg i rätt riktning, säger docent Johan Magnusson, en av forskarna bakom Statusrapport, som sammanställs av Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.
Covid-19
I årets upplaga av rapporten Statusrapport – digital mognad i offentlig förvaltning redovisas resultat från 29 svenska myndigheter, kommuner och regioner kring digital mognad. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent.
− Generellt ser vi en stark ökning inom området digital förmåga. Det betyder att offentlig sektor sedan förra mätningen har arbetat målinriktat med att ta kontroll över olika digitala projekt. Därmed har de också skapat förutsättningar för att öka nyttan med digitaliseringen vilket är särskilt viktigt i tider av omställning på grund av covid-19.
Saknar förutsättningar
Forskarna har identifierat tydliga skillnader mellan olika typer av förvaltningar, där social- och utbildningsförvaltningar utmärkte sig genom att de saknade rätt förutsättningar för att nyttja digitaliseringens möjligheter.
− En orsak är det stora digitala förändringstryck som kommer utifrån med effektivisering, automatisering och nya tjänster gentemot medborgarna vilket förvaltningarna i nuläget har svårt att leva upp till.
Rapporten bygger på mätmodellen Dimios, Digital mognad i offentlig sektor, som togs fram på uppdrag av regeringskansliet.
Källa: Göteborgs universitet
Läs mer om ämnet: