Sov gott i Västerås
Västerås gör numera 150 tillsynsbesök per natt via kameror. Det skapar mer tid för medarbetarna och brukarna upplever det som mindre störande, jämfört med att någon kommer hem till dem.
– Vi har närmare 120 trygghetskameror installerade och tack vare dem kan nu drygt 80 procent av alla våra tillsyner göras på distans, säger Helena Nilsson, enhetschef på Västerås stad.
Säkerhet och integritet
Västerås har utfört nattillsyn med hjälp av trygghetskamera i mer än sex år. Sedan starten har säkerhet och integritet varit centralt i arbetet.
För att följa lagar och regleringar har kommunen flerfaktorsinloggning, loggar över alla tillsynstillfället, enbart livesändningar, ett strikt behörighetssystem och tillsyn sker enbart under den överenskomna tiden så brukaren kan känna sig trygg.
– Vi har inte haft någon incident så här långt och är supernoga och trygga med både de tekniska och de juridiska delarna.
150 tillsynsbesök per natt
Västerås testade trygghetskamera första gången för sju år sedan. Sedan 2014 är det en insats som ingår i det ordinarie utbudet och är även förstavalet när någon ansöker om nattillsyn.
– Som kommun var vi först ut med att erbjuda tillsyn med stöd av trygghetskamera och nu kan vi utföra runt 150 tillsynsbesök per natt. Det skulle vara enormt resurskrävande om personalen hade behövt köra runt till varje enskild brukare.
Tillsammans med den enskilde gör kommunen upp en plan, bland annat för vilka tider på dygnet som tillsynen ska äga rum.
Helena Nilsson, enhetschef, Västerås stad.
Är folk oroliga av integritetsskäl?
– Nej, det är snarare så att många är nyfikna och känner att det är mindre integritetskränkande att någon tittar via en trygghetskamera jämfört med att samma person skulle öppna dörren med en nyckel och komma in. Men om man inte vill ha en trygghetskamera hos sig går det fortfarande bra att ansöka om vanlig tillsyn.
Framöver handlar mycket av arbetet om att underhålla den tjänst som finns, samtidigt som Helena Nilsson och hennes kollegor spanar på nya lösningar. Det handlar till exempel om teknik som kan mäta och avläsa värme och lösningar som kan upptäcka om en person har fallit omkull.
– Tekniken ska vara en hjälp att göra nytta och med trygghetskamerornas hjälp kan vi bedriva mer kvalitativa insatser där de behövs, samtidigt håller vi ögonen öppna för nya lösningar.
Vilka lärdomar kan ni dela med er av?
– Det absolut viktigaste är att alla är med på tåget, från politiken till varje enskild medarbetare i verksamheten.
– Vi har haft en hel del studiebesök, både från Sverige och från andra länder, och är lyckligt lottade att vi har ett sådant driv i kommunen. Bland annat har vi ett av Nordens mest högteknologiska äldreboende och vi försöker hela tiden ligga i framkant.
Läs mer om ämnet: