Smart virkesmätning

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Efter att ha tränat på att mäta virke har nu en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

– Vårt mål är en helautomatiserad mätning och med den här implementeringen är vi en bit på väg. AI och dataanalys blir en alltmer central del av vår verksamhet eftersom vi har tillgång till en stor mängd data. Den potential vi ser med AI inom svensk skogsnäring innebär stora möjligheter till effektivisering av virkesmätningen, men också till innovation, säger Magnus Hedin, chef för Utveckling och IT vid Biometria.

Träna, träna, träna

Biometria tränade ett så kallat Convolutional Neural Net, en typ av neuralt maskininlärningsnätverk som är bra på att känna igen bilder. Denna modell har tränats på 150 000 bilder där virkesmätare manuellt har mätt höjden på en timmertrave samt medellängden för timmerstockarna.

Efter träningen har AI:n själv fått mäta upp höjd och medellängder, och tidiga indikationer pekar på att det har gått lika bra, och kanske lite bättre, än när detta sköts manuellt.

Azuremiljö

För att hantera den stora datamängden och utvecklingen av AI:n har Biometria tagit hjälp av konsultbyrån Forefront och en Azuremiljö från Microsoft.

– Samarbetet med Biometria och Forefront är en viktig del av Microsofts satsning inom svensk skogsnäring. Lösningen för virkesmätning är ett tydligt exempel på hur vi med vår plattform kan främja nya digitala arbetssätt samt underlätta snabb hållbar innovation, säger Krister Sundquist, ansvarig för svensk skogsnäring på Microsoft Sverige.

Den av skogsnäringsbolagen ägda instansen Virkesmätningskontroll, VMK, har godkänt modellen och nu fortsätter arbetet med utbildning och fortsatt förbättring av modellen.

ai-scanning trästockar.jpg

AI:n ritar automatiskt in travens höjd och stockarnas medellängd.

Källa: Biometria

6 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Biometria

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng