Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

SD-WAN för SCA

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

– Just nu arbetar vi med ett projekt för att förnya vår WAN-infrastruktur. Dels i Sverige, dels ute i Europa. Där tittar vi på en ny typ av lösning som heter SD-WAN som är mjukvarudefinierad och som vi ska implementera tillsammans med Cisco, säger Marcus Berglund, chefsarkitekt infrastruktur, SCA.

Varför väljer ni SD-WAN?

– Därför att vi just nu har fem olika tekniker som vi använder för att koppla ihop oss och vi vill hitta en teknik som både passar smått och stort så att vi får en helhet och en synergieffekt.

Vad är fördelarna och nackdelarna med ett mjukvarudefinierat nätverk?

– Fördelarna är att du inte blir beroende av någon underleverantör av fiber till exempel, utan du kan välja flera olika leverantörer, och 4G, fiber, eller adsl för att dynamiskt bygga upp kommunikationslösningen med hjälp av mjukvaran. Några nackdelar har jag inte sett än.

Ni mjukvarudefinierar också er datahall, inte sant?

– Ja, precis. Där arbetar vi tillsammans med VMware och har infört en mjukvarudefinierad lagring baserat på deras vSAN-lösning, och där bygger vi alltså en ny datahallslösning där vi förnyar nätverket. I samband med det tar vi in virtualiseringen av nätverkslagret med VMware NSX. Det är spännande och driftsäkert.

Varför gör ni det?

– Vi vill förnya oss där. Vi har en gammal park och kände att vi behövde förnya oss för att hänga med.

Vad hoppas ni att det ska förbättra eller förändra?

– Vi hoppas på en enkelhet och en flexibilitet eftersom det blir mjukvarudefinierat, och med en högre driftsäkerhet än tidigare. Dessutom är datasäkerheten som kommer med NSX är oslagbar i det hänseendet och det är en stor fördel för oss. Båda dessa nya lösningar kommer att ge oss enkelhet och flexibilitet.

17 juni 2019 Uppdaterad 15 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Emoji Med Solbrillor Och Coronamask
video

VGR:s snabba chattbot

28 maj 2020 digit

På extremt kort tid lanserade VGR en chattbot med frågor och svar om covid-19. Snabbheten kommer från en tydlig digitaliseringsstrategi och bra samarbeten och molntjänster. Nu är siktet inställt på att ta fram digitala lösningar för individbaserad vård. 

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

maria och jesusbarnet på färgat glas i en kyrka.jpg
video

Digital kyrka i tiden

5 maj 2020 digit

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

tre söta robotar städar mot gul bakgrund.jpg
video
ett samarbete med ibm

Botten som lyfter kundtjänst

17 feb 2020 digit

Arbetet i kundernas CRM-system blev snabbt allt mer tidskrävande för Fastighetssnabben. IBM:s molnbaserade RPA-lösning ger mer tid till medarbetarna att ägna sig åt kunder och att genomföra förbättringar.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken.