Skolmat på distans

Grekisk Sallad

I mars stängdes Sveriges gymnasieskolor och i april lanserade därför AcadeMedia en app som ger eleverna tillgång till skolluncher. Nu kan lösningen bli permanent.

​– Det började som en tillfällig lösning men nu har vi ett långsiktigt mål om att behålla det här systemet. Framförallt eftersom det hjälper oss att minska matsvinn och samtidigt höja kvaliteten, säger Jimmy Kjellström, operativ chef på AcadeMedia.

Appen är formad så att varje elev kan gå in i följande veckas matsedel och boka den mat de önskar. Detta ska ske senast under tisdagen så att matleverantörerna kan planera inköp och produktion i god tid. Efter uppvisande av individuella QR-koder hämtas sedan maten ut på utlämningsställen nära elevernas vanliga skolor.

– Förutom minskat matsvinn får leverantörerna en helt annan inblick än tidigare. Inte bara vilka rätter som är mer omtyckta än andra, utan även tillagningssätt. Kanske är fiskbullar inte så populärt, men fisk i en thaigryta är det? Det låter oss helt enkelt höja kvalitén på maten för våra elever. Och vi tittar nu på hur en permanent lösning kan se ut, säger Mathias Kristiansson, projektledare på AcadeMedia och ansvarig för projektet.

Tiden en kritisk faktor

En stor utmaning har varit att länka samman elever, skolor och cateringfirmor från Ystad i söder till Luleå i norr. En minst lika stor utmaning har varit tidsaspekten.

– Normalt sett kan sådant här ta år eller åtminstone månader. Men tiden har varit en kritisk faktor och det är otroligt många parter som har ställt upp för att göra detta möjligt. Personal, skolor, elever och cateringfirmor, men också utvecklaren Optidev som har frigjort resurser och jobbat kvällar och helger för att få detta på plats på rekordtid, säger Jimmy Kjellström.

Källa: Academedia

20 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng