Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital kyrka i tiden

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

– Kyrkans devis har alltid varit att vara en kyrka i tiden. Just nu är samtiden digital och det är något som också vi omfamnar, säger Pelle Djerf, it-chef på Svenska kyrkan.

Teams för 600 församlingar

Pelle Djerf har varit it-chef i Svenska kyrkan i snart ett år och har tidigare haft samma roll på Läkemedelsverket och har också en bakgrund som konsult i it-branschen. En av de stora utmaningarna att digitalisera det 1 000 år gamla samfundet är den stora spridningen och mängden av olika enheter, med 13 stift och över 600 församlingar och pastorat från norr till söder, vilket dessutom innebär att man är Sveriges största fastighetsägare.

– Jag arbetar på kyrkokansliet i Uppsala och vår uppgift blir att hitta plattformar och arbetssätt som kan fungera både på nationell och lokal nivå. Därför är det viktigt att hitta församlingar som själva kan driva digitalisering, hitta lösningar som är skalbara och därefter sprida goda exempel.

Det finns stor potential att bli mer närvarande.

En av de första satsningarna har handlat om den digitala arbetsplatsen och en nationell utrullning av Office 365. Efter ett par år av förarbete och testperioder för utvalda församlingar är idag 500 anställda anslutna. Målet är 7 000 användare under 2020 och att samtliga kyrkans 22 000 anställda, med alltifrån vaktmästare till kommunikatörer, är Office 365-användare under 2021.

Pelle Djerf ser många fördelar med till exempelvis Microsoft Teams.

– Vi vill förstås att våra församlingar ska kunna samarbeta och samtala smidigt via video. Så många som hälften av våra anställda använder inte en dator under arbetstid och därför är det viktigt att ha lösningar som fungerar bra i telefonen.

Jourhavande präst

Office 365 är en satsning som även ska förenkla den interna kommunikationen. Men precis som alla andra företag och organisationer lyfter Pelle Djerf betydelsen av att vara tillgänglig gentemot både sina medlemmar och gentemot samhället i stort.

Något som funnits i många år är jourhavande präst som personer som ringer 112 kan be att kopplas till, och det går också att mejla eller chatta med en jourhavande präst. Under den rådande samhällskrisen har efterfrågan ökat kraftigt på den tjänsten och Svenska kyrkan har skalat upp och bemannat efter den senaste tidens behov.

Videogudstjänst

Även ett antal videogudstjänster har genomförts, med tanke på att människor inte kan samlas på samma sätt.

– Men det är inget jag tror kommer bli regel efter denna kris. Ett av kyrkans ledord är närvaro och vi tycker det är viktigt att människor kan mötas i det riktiga rummet. Men det kan förstås komma att fungera bra som komplement.

Papper och anslagstavlor

pelle djerf proffe.png

Pelle Djerf, it-chef, Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan har också en tjänst för att hitta rätt typ av konfirmationsläger, så att den som vill kan välja att konfirmeras och även välja inriktning som musik eller sport. Framöver tror Pelle Djerf på liknande tjänster för att boka en doptid.

– På det stora hela handlar det om att vi ska bli bättre på digitala tjänster för de som vill ta del av det som Svenska kyrkan har att erbjuda. Fortfarande sköts mycket med papper i brevlådan och affischer på anslagstavlor. Det finns en stor potential att bli än mer aktuell och närvarande för både nya och gamla generationer, med hjälp av digitala tjänster, säger Pelle Djerf. 

5 maj 2020 Uppdaterad 8 januari 2021 Reporter Tim Leffler, Fredrik Kron digit Foto Mostphotos, Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Orange Katt Sover På Dator

Mer hemmajobb

8 dec 2020 digit

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

En Snigel På En Väg Sedd Bakifrån

Teams mot dåligt nät

2 dec 2020 digit

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

Hund Och Matte Tittar I En Laptop

Krav på distansjobb

23 nov 2020 digit

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Tre Mute Ikoner

Hindra mute i Teams

12 nov 2020 digit

Motverka mute, ny offline-funktion och nya Teams-mallar. Microsoft Teams får ständigt nya uppdateringar i takt med att fler och fler användare ansluter sig till tjänsten.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

En Lövbeklädd Gavel På Lunds Universitetsbibliotek
video
Ett samarbete med Cisco

Akademiska Hus väljer Webex

31 aug 2020 digit

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

Coronavirus, Handsprit Och Skyddsmask Och Händer Mot Gul Bakgrund. Conceptbild
Voister Trend 2020

Så lyckades Malmö

25 jun 2020 digit

Pandemin har ökat fokuset på smarta, digitala lösningar och framtidens arbetsplats. Det menar Maria Stellinger Ernblad, digitaliseringschef på Malmö stad och hennes upplevelse delas med många i årets Voister Trend, en återkommande undersökning som tar tempen på Sveriges it-avdelningar och som nu lanseras och är fri att ladda ned.