Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så kom ST in i matchen

På bara några år har fackförbundet ST vänt utvecklingen från digital ökenvandring till att vara en förebild för andra. Med visionen om it som tjänst följde också en bunt morötter i form av verktyg som Outlook och Onenote.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, privat 27 januari 2020 digit

morätter skurna och upplagt i ett mönster.jpg

– Det finns inget självändamål med en it-avdelning, vårt uppdrag är att underlätta medarbetarnas dagliga arbete. Därför försöker vi alltid presentera lösningar som tillför tydliga mervärden. Som att visa hur olika arbetsuppgifter kan skötas mer effektivt i våra befintliga system, utan krav på nya investeringar eller en tidskrävande utbildning, säger David Lundquist, it-chef på fackförbundet ST med 95 000 medlemmar inom statlig och kommunal förvaltning.

Bara pärmar på mötet

Nu är det fem år sedan David Lundquist rekryterades till en organisation vars it-miljö upplevdes som ålderdomlig och byråkratisk. En omfattande revision visade att det var hög tid för förändring och på flera sätt kom David Lundquist till ett dukat bord.

– På mitt första ledningsgruppsmöte på ST var jag den enda som använde bärbar dator, alla andra bar omkring på pärmar. Jag frågade efter det trådlösa nätverket och fick frågetecken till svar. Samtidigt var det mycket tydligt att organisationen efterfrågade en modern och flexibel it-miljö, och det stora behovet och intresset har gett oss bästa möjliga förutsättningar för den snabba utvecklingen till det agila arbetssätt som vi har idag.

Jag frågade efter det trådlösa nätverket och fick frågetecken till svar.

Outlook en hävstång

Med visionen it som tjänst har David Lundquist och hans medarbetare genomfört en rad genomgripande förändringar.

– Vi började med de lågt hängande frukterna och valde standardlösningar. Det första vi gjorde var att byta det befintliga, ålderdomliga e-postsystemet till Outlook som många i organisationen frågade efter. Outlook blev också en hävstång för andra lösningar och för Officepaketet som vi arbetar med idag.

David01_2.jpg

David Lundquist är it-chef på fackförbundet ST.

– Ett annat exempel på hur vi jobbat med morötter och inte med piska är införandet av Onenote som blev en del av vardagen för tre år sedan. Organisationen upptäckte snabbt fördelarna med att allt sparas automatiskt i molnet. Det öppnade dörren för molntjänster och molndiskar. Idag har vi slutat med papper och arbetsgrupper kan redigera i samma dokument direkt i molnet.

Ny medlemskommunikation

Idag jobbar ST helt molnbaserat med ett viktigt undantag.

– Vi har inte vårt medlemsregister i molnet. Nu jobbar vi hårt med en stor uppdatering av vårt CRM-system som innebär slutet för e-post till våra medlemmar, helt enligt riktlinjerna för GDPR. I stället ska medlemmarna få sms om att logga in på sin sida via webbplatsen när det kommer ny information.

Under året som kommer väntar nya möjligheter för ST:s medarbetare.

– Vi har precis öppnat burken för Teams som några medarbetare uttryckt intresse för. Under 2020 kommer vi att få in mer Teams i hela verksamheten.

Har du några råd till andra organisationer som behöver förändra sin it-miljö?

– Det viktigaste är att ha nära kontakt med verksamheten och försöka prioritera det som ger snabb effekt och tydligt påvisbar nytta. Utbildning är också en avgörande framgångsfaktor och vi jobbar bland annat med en egen utbildningsportal, i samarbete med en partner. Det har hänt mycket med vår it-miljö under de senaste åren och idag vill andra organisationer göra studiebesök för att lära mer om den och det är väldigt kul, säger David Lundquist.

 

Rekommenderad läsning

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Vagabonds väg framåt

25 nov 2019 digit

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

tjej-idc-cloud.jpg

IDC guidar molnresan

17 okt 2019 digit

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

foto från publiken på en stor konsert utomhus på dagen.jpg

Så rockar Electra

16 mar 2020 digit

Framgång föds genom att förstå och omsätta trender till sin egen bransch men det krävs att man äger sin egen it. Electras mål är att kunderna ska ha samma känsla som längst fram vid scenen på en bra rockkonsert. Det säger it-chef Ola Schwarz.

Uppsalahem Katt

MS hos Uppsalahem

11 maj 2020 digit

När Uppsalahem går in i Office 365-plattformen är prio att fokusera på behov och att involvera ledningen. Allt för att öka tryggheten och säkra att Microsoft-produkterna verkligen används.

En Lövbeklädd Gavel På Lunds Universitetsbibliotek
video
voister paper - cisco webex teams

Akademiska Hus väljer Webex

31 aug 2020 digit

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

många händer i luften som vinkar.jpg

Hejdå Office

7 apr 2020 digit

Office 365 ändras till Microsoft 365 för de flesta av Microsofts abonnemang. Anledningen är att Office-paketet idag omfattar mycket mer än de traditionella programmen Word, Excel och Powerpoint, som Office-namnet ofta förknippas med.

snip damgard.JPG
video

Joacim Damgard om Microsofts utveckling

24 okt 2016 ledarskap

Den 1 juni tillträdde Joacim Damgard som vd för Microsoft Sverige. Säkerhet, IoT och kundernas efterfrågan på molnlösningar driver efterfrågan. Och så avslöjar Joacim sin personliga favorit i MS-familjen.

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.