Dåliga prylar

Massa Färgglada Elektronikprylar Mot Vit Bakgrund

Närmare åtta av tio produkter lever inte upp till de kemikaliekrav som ställs när företag köper in produkter utanför EU och värst är det med elektronikprodukter. Det visar en undersökning från Kemikalieinspektionen.

– Vanliga brister som upptäcktes var att varor innehöll förbjudna ämnen såsom bor i slime-leksaker, bly i lödpunkter för elektriska produkter, och kortkedjiga klorparaffiner i mjuk plast. Även vissa farliga ämnen som finns på kandidatförteckningen, till exempel ftalater, hittades i cirka 20 procent av de testade varorna, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Elektronik värst

Kemikalieinspektionen har lett en nordisk stickprovskontroll av produkter som företag köper. Myndigheten tittade tillsammans med sina nordiska motsvarigheter från Danmark, Norge och Finland, på 361 produkter från 161 företag, både innanför och utanför EU för att se hur dessa levde upp till EU:s kemikalieregler.

Det handlar om alltifrån leksaker till elektronik. 32 procent av alla produkter som köps innanför EU har brister, medan bristerna är mer än dubbelt så många, 78 procent, för produkter som köps utanför EU.

Internetbaserade företag behöver ta större ansvar för de varor som de marknadsför.

Överlägset flest brister hade elektronikprodukter och mer än hälften av de inköpta varorna både innanför och utanför EU innehöll förbjudna ämnen, som till exempel bly.

Och för kemiska produkter som växtskyddsmedel fanns nästan aldrig den obligatoriska informationen om dess egenskaper och potentiella skadlighet.

– När du handlar på nätet är det viktigt att tänka på var företaget är baserat. Vid direktimport från tredjeland finns det ofta inget företag inom EU som är ansvarigt för att produkten uppfyller de krav som EU-lagstiftningen ställer. Vår granskning visar att det finns en betydligt större risk att varorna då inte är anpassade till de krav på produktsäkerhet och kemikalieinnehåll som finns i EU, säger Karin Rumar.

Marknadsplattformar

Anledningen till de stora skillnaderna i brister kan bland annat bero på att produkter utanför EU ofta köps in via marknadsplattformar som inte ansvarar för produkternas innehåll.

– Internetbaserade företag behöver ta större ansvar för de varor som de marknadsför. Ett problem med tillsyn av e-handel utanför landets gränser är att vi inte har samma möjlighet att ställa krav, vi kan bara informera om bristerna. Inom EU kan vi skicka ärendet vidare till ett annat medlemsland, men utanför EU finns oftast inte den möjligheten, säger Karin Rumar.

Källa: Kemikalieinspektionen

11 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng