Rid rätt med AI

hästar-sitsanalys.jpg

Nu kan du som ryttare få en datadriven sitsanalys av hur du sitter i sadeln. Genom AI och big data mäts din sits i tre dimensioner i realtid. 

– Syftet är att öka ryttarens medvetenhet om sin position i sadeln. Det är ett helt nytt sätt där vi med hjälp av en app som baseras på rörelsedata från ett sensorbälte mäter hur ryttaren sitter i sadeln under rörelse, säger Mari Zetterqvist Blokhuis, ridlärare och en av grundarna för Riders Position, företaget som ligger bakom tjänsten. 

Tjänsten heter Datadriven Sitsanalys och är företagets första. Det är ett led i utvecklingen av det framtida systemet Riders Position Coach, vilket går att likna vid en digital coach i form av en app som ger feedback på sitsen under tiden du rider. Coachen baseras på data från en rörelsesensor som i tre dimensioner mäter hur du sitter. Med innovationen hoppas företaget på att revolutionera sättet vi lär oss rida på. 

– Vårt system kommer att bidra till en optimal sits hos ryttaren och därmed en professionalisering av inlärningen vilket resulterar i en harmonisk och bättre ridupplevelse för båda partners. Samtidigt minskar risken för ridolyckor och träningsskador hos både ryttare och hästar, säger Charlotta Mantell, innovatör, ryttare och den andra grundaren av företaget. 

Amalia Thoors från Stockholm Dressage Academy är en av få som ännu har provat Datadriven Sitsanalys. 

– Jag är imponerad av styrkan i att kombinera data och mänsklig erfarenhet i sitsanalysen. För första gången kan jag se svart på vitt hur min kommunikation med hästen påverkas av min sits och balans. Det ska bli väldigt spännande att jobba med de konkreta tipsen jag fick i analysen och mäta igen för att se utvecklingen.

17 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng