Gympa hjärnan ung
Det finns studier som visar att intellektuell stimulans minskar risken att drabbas av kognitiv hjärnsjukdom. Nu visar projektet Successful Aging fler skäl att hålla knoppen i lika god form som kroppen efter pensionen.
– När vi jobbar tränar vi hjärnan varje dag, men när vi går i pension blir vi mer passiva och får inte lika mycket nya intryck och mentala utmaningar. Utifrån tidigare forskning som vi gjort så tror vi att vissa minnesförmågor eventuellt försvagas när vi inte använder dem lika mycket, säger Jessica K Ljungberg, minnesforskare och professor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet.
I en ny studie har forskare i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet tittat på vilken påverkan yrkeslivet har på minnet när vi blir äldre.
Allt tyder på att mentala muskler är en färskvara, precis som fysiska muskler.
Mentala muskler
Studien ingår i projektet Successful Aging, där forskarna under lång tid har samlat in information om människor och deras minneshälsa. I delstudien ingår 225 personer i åldern 50 till 75 år, alltså i pensionsåldern där de flesta brukar tappa sina mentala muskler oavsett vad man tidigare arbetat med.
Resultaten visar att ju mer mentalt stimulerande yrke deltagarna haft, desto bättre klarade de av att utföra arbetsminnesuppgifterna de fick av forskarna. Det visade sig också att deltagarna som arbetat med människor, till exempel lärare och konsulter, var bättre än andra på att växla sin uppmärksamhet mellan olika uppgifter.
– Förklaringen skulle kunna vara att när man interagerar med andra människor aktiverar man frontalloben i hjärnan, vilket man också gör när man använder sitt arbetsminne. Vi tror att det stärker arbetsminnesprocesser som är kopplade till frontalloben.
Positiv spiral
Jessica K Ljungberg betonar hur viktigt det är med en mentalt aktiv fritid, inte minst när man blir äldre. Den som håller hjärnan stimulerad blir mindre glömsk, snabbare i tanken, och har lättare för att lösa problem. Att känna att man hänger med och är pigg skapar en god spiral.
– Vi vill synliggöra att hjärnan är formbar och att det vi människor gör har en direkt inverkan på hur vår minneshälsa ser ut. Det pratas väldigt mycket om att en bra fysisk hälsa ger ett bättre liv och ett bättre åldrande, men vi vill visa att minneshälsan inte får glömmas bort. Även fast jag går i pension och håller mig fysiskt aktiv så måste jag också hålla mig mentalt stimulerad.
– Allt tyder på att mentala muskler är en färskvara, precis som fysiska muskler. Det innebär att när du går i pension är det viktigt att du ägnar tid åt något som är stimulerande för hjärnan.
Enligt WHO kommer antalet personer som är äldre än 60 år ha fördubblats till 2050. Projektet Successful Aging finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Källa: Luleå tekniska universitet
Läs mer om ämnet: